Počasí dnes21 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

V Josefově na Sokolovsku rozhodují lidé o stavbě větrných elektráren

V Josefově na Sokolovsku lidé rozhodují v referendu rozhodovat o tom, jestli v katastru obce chtějí stavbu větrných elektráren. Dva větrníky chce na území obce postavit společnost Meridian Nová energie s. r. o. Obec se zhruba čtyřmi stovkami obyvatel by tím získala od firmy jednorázový i pravidelný každoroční příspěvek do rozpočtu. V případě odmítnutí výstavby by Josefov musel naplánované nákladnější investice odložit, řekl starosta obce Jan Onak (nez.).

„Lokality jsou dané už od začátku jednání. Je to asi jeden kilometr od nejbližšího stavení ve směru na Krajkovou. Jde o zemědělské pozemky, které patří Agro&Kombinátu Dolní Žandov, s nímž je investor dohodnutý na pronájmu pozemků," popsal Onak. U Josefova by chtěl investor postavit dva větrníky o celkové výšce téměř 250 metrů a výkonu jedné elektrárny 6,2 MW.

Josefov je obec složená z několika osad, kromě samotného Josefova k obci patří i Luh nad Svatavou, Hřebeny a Radvanov. Obec mimo jiné plánuje vybudovat v osadách kanalizaci, potřebuje chodník podél hlavní silnice a má i další rozvojové plány. Jenže s rozpočtem okolo sedmi milionů korun ročně Josefov podle starosty Onaka na nákladnější investice nemá peníze ani na spolufinancování. A například chybějící kanalizace a povinnost pravidelně vyvážet žumpy by dopadla i na samotné obyvatele.

V okolí Josefova přitom už větrné elektrárny stojí, přímo z obce je výhled na větrný park u Jindřichovic. Meridian Nová energie navíc plánuje stavbu elektráren i v sousední Krajkové.

Investor obci slibuje jednorázovou platbu dva miliony korun a platby 1,2 až 1,4 milionu korun každý rok i s růstem podle inflace. Navíc by mohl i na všechny obecní domy umístit fotovoltaické panely, což by obci přineslo další úspory. Otázka v referendu je spíše obecná a zní: „Souhlasíte s tím, aby v obci Josefov k.ú. Luh nad Svatavou nebo k.ú. Radvanov byly postaveny a provozovány větrné elektrárny?“. Zastupitelé se zavázali, že pokud bude referendum platné, budou názor obyvatel respektovat. Podle zákona by se pak o stejné problematice mohlo hlasovat znova až po dvou letech. Referendum se bude konat v sobotu od 10:00 do 22:00, hlasovat se bude v místním komunitní centru.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto MMB

Štítky Josefov, Referendum, Elektrárny

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Josefově na Sokolovsku rozhodují lidé o stavbě větrných elektráren  |  Sokolovsko  |  Z kraje  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.