Počasí dnes11 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Archeologové na Sokolovsku pokračují ve výzkumech zříceniny kostela sv. Mikuláše

Ve Slavkovském lese nedaleko obce Hrušková na Sokolovsku pokračují archeologové v průzkumech zříceniny kostela sv. Mikuláše a jeho okolí pod vrchem Krudum. Archeologové nyní pátrají po tom, jaké bylo v okolí kostela, který stojí v současnosti na odlehlém místě, původní osídlení a proč zde vůbec vznikl. Poslední velký archeologický průzkum z let 2002 až 2006 s následným zakonzervováním zbývajícího zdiva přinesl kromě důležitých poznatků o kostele i výstavy a dvě publikace.

Letošní několik dní dlouhý výzkum je zaměřen zejména na okolí bývalého kostela. Účastní se ho několik archeologů i několik desítek dobrovolníků. „Archeologické práce se týkají především hledání původního osídlení souvisejícího se vznikem kostela a s jeho fungováním. Tentokrát kopeme severně od kostela, jeví se to jako jedno z možných míst osídlení," uvedl archeolog karlovarského muzea Jiří Klsák.

V blízkosti kostela, kde se dosud nepodařilo objevit žádnou osadu, bylo v minulosti několik významných cest. Pravděpodobně tak sloužil v často nehostinné krajině Slavkovského lesa také k odpočinku a modlitbě před další cestou. „Těch teorií vzniku je několik a já si myslím, že spolu souvisí. Ve 13. století se tu prokazatelně těžilo a muselo tu být zázemí. Je tu doložená i zemská obchodní stezka do poloviny 16. století, svědčí to o tom, že tu muselo být nějaké osídlení, které potom v 16. století zaniklo," řekl Klusák.

V blízkosti kostela nyní pracovníci v lese kopou archeologické sondy. Během výkopů narazili například na několik desítek keramických střepů nebo na stopy po dřívějších stavbách.

V roce 2019 nechali archeologové zříceninu kostela částečně opravit. Počasí i někteří neukáznění návštěvníci stavbu mírně poškodili. Na financování opravy, zázemí a samotných výzkumů se podílí mimo jiné Karlovarský kraj, město Loket i další organizace a soukromí sponzoři. Zejména soukromí dárci poskytují například i technickou nebo materiální pomoc. Ve výzkumech by chtěli archeologové pokračovat i v dalších letech.

Kostel svatého Mikuláše byl založen pravděpodobně v roce 1253, ze kdy se dochovala první a patrně jediná zmínka o něm. Zanikl zřejmě v 16. století, jeho pozůstatky byly objeveny až v roce 2002.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky památky, archeologie, Sokolov, kostel, zřícenina, výzkum, okres Sokolov, Slavkovský les, Jiří Klsák

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Archeologové na Sokolovsku pokračují ve výzkumech zříceniny kostela sv. Mikuláše  |  Sokolovsko  |  Z kraje  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.