Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Demolice garáží se nepatrně zpozdí, město opakuje výběrové řízení

Sokolovská radnice musela zrušit výběrové řízení na zbourání 131 garáží v problematické lokalitě Jižní lom. Důvodem byla nízká cena zakázky, kterou město vypsalo jako maximální možnou. Podle Jana Picky (nez.), místostarosty Sokolova se do soutěže přihlásili čtyři formy ale jejich nabídky městský limit vysoko překračovaly.

„Celkem se nám přihlásily čtyři uchazeči, kteří ale nabízeli částku daleko vyšší než námi požadovaných 1,4 milionu korun. Důvodem vyšší ceny bal předpoklad demoličních firem, že budou muset některé opuštěné garáže před jejich zbouráním vyklízet, s čímž jsme při vypisování výběrového řízení nepočítali,“ konstatuje Jan Picka.

Nově tak město vypsalo výběrové řízení, kde je limit zakázky 2,66 milionu korun, což je přibližně částka, kolem které se zájemci o demolici garáží pohybovali.  „Měli jsme v podmínkách této soutěže podmínku, že se zástupci firmy hlásící se do výběrového řízení přijdou do lokality podívat, aby přesně věděli, do čeho jdou. A právě na základě těchto prohlídek jsme zaznamenali připomínky ohledně vyklízení opuštěných garáží,“ doplnila Renata Oulehlová (ANO), starostka města Sokolova.

Ta dále uvedla, že město ještě zdaleka nevlastní všechny garáže v problematické lokalitě a proto bude muset v některých částech docházet i k ruční, nikoli strojové demolici. Stále jsou totiž lidé, kteří garáže městu nechtějí odprodat, nebo je město nemůže dohledat. „Problémy jsou také s garážemi, které jsou předmětem exekucí, dědických řízení a podobných procesů, kde musíme čekat. Pak jsou ale také spekulanti, kteří si myslí, že budeme garáže vykupovat za více než současných deset tisíc korun,“ doplňuje starostka.

Město se rozhodlo situaci na Jižním lomu řešit hlavně u hlediska černých skládek. Ty tam totiž vznikají pravidelně a jejich každoroční likvidace zatěžuje městský rozpočet. Většina garáží je v této zátopové lokalitě navíc opuštěná a nevyužívaná. Proto je chce radnice vykoupit, zbourat a celý prostor, kde se právě kvůli zátopovému území nesmí nic stavět, revitalizovat a udělat z něj čistou část Sokolova.

„V roce 2019 jsme za likvidaci černých skládek na Jižním lomu zaplatili 140 tisíc a vloni 104 tisíc korun. A to je uklízela naše společnost Sotes. Kdybychom si na to někoho museli najmout, zaplatili bychom daleko více a to samozřejmě nechceme,“ dodal místostarosta Ladislav Sedláček (Hnutí pro město Sokolov).

V lokalitě Jižní lom jsou zhruba dvě stovky garáží. Demolice 131 objektů měla původně začít už v květnu, ale vzhledem k opakovanému výběrovému řízení se nepatrně zpozdí. Zájemci o demoliční práce se mohou radnici své nabídky doručit do 18. května.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto MU Sokolov

Štítky Jižní lom, čené skládky, nepořádek, garáže, Sokolov, demolice, garáž, výběrové řízení, radnice, Jan Picka, Renata Oulehlová, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Demolice garáží se nepatrně zpozdí, město opakuje výběrové řízení  |  Sokolovsko  |  Z kraje  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.