Počasí dnes12 °C, zítra11 °C
Neděle 29. září 2024  |  Svátek má Michal
Bez reklam

Motivovat nezaměstnané k práci je složité, polepšit si mohou o šest set korun, což je podle starostky směšné

Sokolovská radnice hledá způsob, jak alespoň částečně zapojit nezaměstnané do pracovního procesu. Starostka města Renata Oulehlová (ANO) si myslí, že by mohlo pomoci ministerstvo práce a sociálních věcí navýšením motivační částky, která je aktivním nezaměstnaným vyplácena.

„V minulosti jsme tady měli projekt, Čisté město, do kterého se zapojovaly desítky nezaměstnaných. Tenkrát se ale lidé pobírající sociální dávky zapojovat do veřejně prospěšných prací museli povinně a za dvacet odpracovaných hodin dostali tisíc korun a za třicet hodin dokonce tisíce dva. Dnes se ale zapojovat nemusí, protože ústavní soud toto nařízení zrušil, a pokud chtějí pracovat, dostanou maximálně šest set korun, což je směšné,“ vysvětluje Renata Oulehlová.

Ta již nyní vidí, jak se na Sokolovsku zvyšuje nezaměstnanost a tuší, že lepší to nebude. Naopak, lze očekávat, že se počty lidí bez práce budou v nadcházejících měsících ještě zvyšovat. „Myslím si, že by ministerstvo mohlo pomoci zvýšením tohoto bonusu pro ty, co se zapojí. Pokud se nám totiž podaří ty lidi přimět pracovat, není to jen o těch penězích, ale je to třeba i příklad pro jejich děti, kteří najednou uvidí, že se rodiče zvednou, jdou pracovat a nežijí jen z dávek, které dostanou od státu zadarmo,“ pokračuje dále starostka.

Její slova podporuje i místostarosta města Jan Picka (nez.), který poukazuje i na fakt, že v minulosti se někteří nezaměstnaní, kteří se zapojili do veřejně prospěšných prací, dokázali postupně vypracovat a získat i plnohodnotné zaměstnání. „Nešlo totiž jen o údržbu a úklid města. Měli jsme lidi, kteří rozváželi obědy, pomáhali při pořádání sportovních a kulturních akcí, s administrativou nebo například při poskytování zdravotních a sociálních služeb. Nyní ale mohou pracovat třeba v našem útulku pro psy,“ říká místostarosta, s tím, že možností je mnoho.

Nicméně nyní by se případní zájemci o veřejnou službu starali prioritně o úklid takzvaných vyloučených lokalit. Tam jde radním o to, aby si lidé uklidili v okolí svých domů a začali si čistoty vážit. „Vyzkoušeli jsme to v lokalitě u nádraží a nakonec jsme odvezli osm kontejnerů odpadu. A i když jsme si původně mysleli, že lidé uklízet nepůjdou, nakonec pracovali a dnes mají radost, že je v okolí jejich domů čisto a sami si příště rozmyslí, zda založí novou černou skládku před domem nebo ne,“ dodává Renata Oulehlová.

Tyto plány podporuje i staronový velitel Městské policie Sokolov Petr Kubis. Ten se do funkce vrátil po čtyřech letech práce na krajském úřadě, a chce klást větší důraz na prevenci kriminality a oživit projekty, které v minulosti fungovali. „Jedním z nich je projekt Čisté město, který je právě založen na veřejné službě a máme s ním dobré zkušenosti,“ dodal velitel městské policie.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky nezaměstnanost, čisté město, kriminalita, prevence, Sokolov, Karlovarský kraj, Renata Oulehlová, Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky, projekt, Jan Picka, Petr Kubis, okres Sokolov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Motivovat nezaměstnané k práci je složité, polepšit si mohou o šest set korun, což je podle starostky směšné  |  Sokolovsko  |  Z kraje  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.