Počasí dnes13 °C, zítra11 °C
Sobota 28. září 2024  |  Svátek má Václav
Bez reklam

Sokolov dokončuje stavbu pobytového zařízení pro seniory

Sokolov dokončuje stavbu domova pro seniory na místě bývalé 4. základní školy v Sokolovské ulici. Radnice vybrala dodavatele na vybavení kuchyně a prádelny za necelé čtyři miliony korun. Novináře o tom informoval místostarosta Sokolova Jan Picka (nez.). S dokončením pobytového zařízení pro seniory za 165 milionů korun se počítá na jaře.

"Pobytové zařízení se realizuje rychlým tempem, proto jsme s dostatečným předstihem začali realizovat výběrová řízení na vybavení prádelny, které jsme vysoutěžili za 1,3 milionu korun, a dodání gastrotechnologie za 2,5 milionu korun. Podařilo se nám ušetřit 1,6 milionu korun," řekl Jan Picka.

Město již před časem vybralo zhotovitele na mobiliář, jako je nábytek do pokojů či společenských místností, téměř za devět milionů korun.

Stavební práce za zhruba 165 milionů korun začaly předloni v srpnu. S dokončením se počítá letos na jaře. Po skončení prací plánuje radnice montáž mobiliáře, který se vyrábí takzvaně na míru a instalováno bude i další vybavení. To by se mělo stihnout do konce června. Poté se počítá se zahájením zkušebního provozu. První klienti by se do domova mohli nastěhovat začátkem příštího roku.

"Počítáme s tím, že první zaměstnance začneme nabírat koncem letošního roku. Máme již řadu dotazů od lidí, kteří by v tomto novém zařízení měli zájem pracovat," doplnila starostka Sokolova Renata Oulehlová (ANO).

Pobytové zařízení bude určeno zejména pro lidi s neurodegenerativními poruchami, například s Alzheimerovou nebo Parkinsonovou chorobou, kteří vyžadují péči čtyřiadvacet hodin denně. Bude mít kapacitu 61 lůžek, z toho bude 41 jednolůžkových pokojů a deset dvoulůžkových pokojů s vlastním sociálním zařízením.

Na svou největší investici za posledních 20 let získal Sokolov dotaci 65 milionů z ministerstva práce a sociálních věcí, dotace tak pokryje více než třetinu nákladů. Letos chystá proinvestovat asi 79 milionů korun.

Sokolov s přibližně 23.000 obyvateli bude příští rok hospodařit s příjmy 560,6 milionu a výdaji včetně rezerv 862,4 milionu korun. Schodek 301,8 milionů korun vedení města pokryje z přebytku hospodaření z předchozích let. Do investic město dá 250 milionů korun.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Roman Kořinek

Štítky ČR, správa, stavby, sociální, senioři, Sokolov, Jan Picka, nábytek, Renata Oulehlová, Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sokolov dokončuje stavbu pobytového zařízení pro seniory  |  Sokolovsko  |  Z kraje  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.