Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Na snížení emisí oxidů dusíku a síry padlo v Tisové 240 milionů korun

Sokolovská uhelná investovala stovky milionů do Elektrárny Tisová, kterou převzala od skupiny ČEZ. Tam už v roce 2019 vybudovala za 42 milionů korun plynovou kotelnu s výkonem 20 MWt, která slouží jako záložní zdroj v případě poruchy uhelné technologie.

“Investice v hodnotě 240 milionů korun zahrnuje úpravu práškového granulačního kotle K9 s cílem snížit výstupní koncentrace oxidů dusíku. Souběžně s tím proběhla také úprava odsiřovacího zařízení, kde došlo k významnému zlepšení parametrů,” uvedl ředitel elektrárny Pavel Homola.

Ekologizace elektrárny Tisová je dalším významným krokem ze strany Sokolovské uhelné, která má výrazně kladný vliv na životní prostředí.

“Díky této investici Elektrárna Tisová už dnes plní i zpřísněné emisní limity, které budou platné od podzimu příštího roku. Je tak zajištěna jak výroba elektrické energie, tak především dodávka tepla pro město Sokolov i další obce,“ dodal ředitel elektrárny.

Další investicí Sokolovské uhelné, která má výrazně kladný vliv na životní prostředí, je realizovaná modernizace plynových turbín Paroplynové elektrárny Vřesová (PPC). Ta proběhla v letech 2018 a 2019 a vrátila paroplynovou elektrárnu mezi nejmodernější zařízení svého druhu.

“Modernizací plynových turbín získala Sokolovská uhelná paroplynové bloky s vyšší účinností výroby elektrické energie a s nižšími emisemi CO2,” vysvětluje David Najvar, místopředseda představenstva Sokolovské uhelné s tím, že výměna turbín, včetně kompletní obnovy generátorů, vyšla za oba dva bloky na miliardu korun.

Sokolovská uhelná je dlouhodobě jedním z největších investorů v oblasti ekologických technologií v Karlovarském kraji. Jen za uplynulých deset let takto například ve Vřesové vynaložila na ekologizaci více než 1,4 miliardy korun, v případě Tisové pak, po jejím převzetí v roce 2018, dalších téměř 290 milionů korun. Ve výsledku tyto investice vedly k razantnímu poklesu jak u emisí oxidů síry, tak u oxidů dusíku a to i přes výrazný nárůst objemu výroby ve stejném období.

V příštím roce pak díky provedeným investicím opět významně poklesnou emise oxidů dusíku v elektrárně Tisová, která by tak měla splnit i zpřísněné legislativní požadavky pro rok 2022.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto facebook.com

Štítky uhlí, ekologie, emise, Sokolovská uhelná, investice, dusík, elektrárna, Tisová, ČEZ

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na snížení emisí oxidů dusíku a síry padlo v Tisové 240 milionů korun  |  Sokolovsko  |  Z kraje  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.