Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Lidé se rozčilují nad drastickou úpravou vrby na chodovském náměstí, starosta o zásahu ani nevěděl

Desítky let stála vzrostlá vrba na náměstí v Chodově na Sokolovsku, nyní prochází drastickou prořezávkou. Proč? To neví ani sám starosta, který je na dovolené a o všem se dozvěděl až od občanů prostřednictvím zpráv na sociálních sítích. „Jsem stejně překvapený i naštvaný jako vy“, napsal na svém facebooku.

„Píšete mi, co se to děje na chodovském náměstí a proč se tak drasticky upravuje vrba, která zde tolik desetiletí stála a společně s mariánským sloupem tvořila dominantu centra Chodova. Musím vám přiznat, že jsem stejně překvapený a asi i stejně naštvaný jako vy. O to víc, že z dovolené s tím nejsem schopný vůbec nic udělat,“ těmito slovy začíná starosta Chodova Patrik Pizinger svou stať na facebooku.

Pod příspěvkem se to naštvanými komentáři jen hemží. „Do nebe volající prasárna!“ píše paní Renata. „Jsem v šoku. Zrovna jsem šla okolo. Jediné místo, kde opravdu se dá odpočinout ve stínu. Dominanta náměstí. Zůstává opravdu rozum stát,“ dodává Jana.

Důvod prořezávky přináší vedoucí ekocentra Miloš Volek, podle něj strom už úpravu potřeboval. „Vrba prořez potřebovala, její větve mohly být nebezpečné, kor v těch vichřicích, které teď míváme. Že se vrba prořezává až takhle „drasticky“ to je běžné. Vzhledem k jejím každoročním přírůstkům, které má mnohem větší, než jakékoliv jiné stromy,“ popisuje Volek.

Že byl zásah odůvodněný připouští i sám starosta, co považuje za neomluvitelné je fakt, že o tak velkém zásahu do podoby náměstí, jako starosta města, vůbec nic nevěděl. Velká část úředníků, která sedí na radnici, mi není podřízená - jsou to zaměstnanci státu, jehož jménem rozhodují, nikoliv města. Jejich rozhodnutí tak nemáme šanci ovlivnit a jak je vidět, často se ani nesnaží nám o svých rozhodnutích říkat,“ konstatuje Pizinger.

Úřednici, která měla o prořezávce rozhodnou se nám zkontaktovat nepodařilo.

Hodnocení článku je 58 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Facebook / Patrik Pizinger

Štítky Chodov, strom, ošetření, prožezávka, životní prostředí, Patrik Pizinger, vrba, Facebook, okres Sokolov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dušan Ostratický

Ano , vrba a pod stromy, ale i tak nepřijatelné, to by si mohli myslet , že na všech stromech tak.

Sobota, 15. srpna 2020, 11:11Odpovědět

Ivan Krahula

Mnoho povyku pro nic. Vrba velmi rychle doroste do původní podoby.

Sobota, 15. srpna 2020, 09:44Odpovědět

Dušan Ostratický

To žádá potrestání lidí co rozhodli o tomto neodborném zásahu za letilý stom, to se provádí za posouzení odborníka a následně uřčení jaké části prořezání je třeba jen. Doufám , že p. starosta , tak učiní a potrestá viníky.

Pátek, 14. srpna 2020, 10:27Odpovědět

Lidé se rozčilují nad drastickou úpravou vrby na chodovském náměstí, starosta o zásahu ani nevěděl  |  Sokolovsko  |  Z kraje  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.