Počasí dnes8 °C, zítra5 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Regionu hrozí vysoká nezaměstnanost nejen kvůli kornovairu, ale také kvůli útlumu těžby na Sokolovsku

Všechny tyto problémy řešilo vedení Karlovarského kraje s vicepremiérem a ministrem Richardem Brabcem a náměstkem René Nedělou. Oba přislíbili pomoc regionu a navrhli několik možných způsobů řešení a finanční pomoci. Otázkou ale zůstává, zda pomoc přijde včas a zda se podaří region probudit.

Videokonference, která se konala závěrem týdne se společně s vedením Karlovarskoho kraje účastnil ministr životního prostředí Richard Brabec, náměstek ministra průmyslu a obchodu René Neděla a také europoslanec za Karlovarský kraj Ondřej Knotek. Hlavnímu tématy rozhovorů byly dopady útlumu těžby a problém provozu elektrárny Tisová i současná situace v lázeňství v Karlovarském kraji.

Karlovarský kraj trápí problém uzavřených lázeňských provozů a intenzivní propouštění v tomto odvětví, které se aktuálně týká 1500 zaměstnanců v lázeňství a navazujících službách.

„Dále stojíme před hrozbou propouštění 800 až 1 tisíce lidí pracujících v Tisové. Potřebujeme proto znát možnosti řešení pro oba segmenty, které patří ke klíčovým v našem regionu,“ vysvětlil Petr Kubis, hejtman Karlovarského kraje.

Dále se diskutovalo o výstavbě plynových zdrojů a zásobování teplem na Sokolovsku. Zmíněny byly také emisní povolenky, které se nejvíce týkají Sokolovské uhelné. Ta by podle zástupců ministerstev měla v letošním roce disponovat jejich přebytkem a může prodat či využít pro letošní rok.

Ministr Brabec také vysvětlil, že Sokolovská uhelná by měla jít cestou modernizace a inovace provozu.

„Chceme samozřejmě kraji pomoci, proto musíme hledat možnosti, jak na Sokolovsku situaci řešit. Z toho důvodu bych chtěl požádat o konkrétní prezentaci, jak Sokolovská uhelná vidí svou budoucnost v oblasti investic do modernizace. Dokážu si představit, že by společnost předložila projekt inovace výroby k financování z modernizačního fondu a získala finanční podporu na jeho realizaci. Ale musíme mít komplexní podklad o tom, co Sokolovská uhelná chystá,“ zdůraznil Richard Brabec.

Náměstkyně karlovarské hejtmana Jana Mračková Vildumetzová navrhla, že by projekt mohl navrhnout i svazek obcí. „Musíme si ale říci přesně, kdo má být žadatelem, jaký projekt má šanci na úspěch a naplnění podmínek modernizačního fondu. V příštím roce by v modernizačním fondu mělo být zhruba 10 miliard korun. Kdo bude mít projekty dobře připravené, uspěje. Nyní stát připravuje podmínky a další kritéria pro čerpání peněz z tohoto fondu,“ uvedla náměstkyně hejtmana.

Zmiňován byl v souvislosti s naším regionem i program Restart nebo snaha Sokolovské uhelné získat příspěvek z Evropského globalizačního fondu. Europoslanec Ondřej Knotek považuje za rychlé řešení akutního stavu možné odložení daní a kompenzaci mezd, což ale bude třeba prověřit u Evropské komise k této věci. Dalším řešením by mohlo být čerpání financí pro uhelné regiony z Fondu pro spravedlivý přechod (Just Transition Fund).

V závěru diskuse přislíbil vicepremiér Richard Brabec, že problém Karlovarského kraje přenese na vládu s apelem na bezprecedentní pomoc postiženému regionu.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto facebook.com

Štítky Sokolovská uhelná, pomoc, Richard Brabec, Karlovarský kraj, povolenky, okres Sokolov, René Neděla, Ondřej Knotek, projekt, Petr Kubis, Evropská komise, Jana Mračková Vildumetzová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Regionu hrozí vysoká nezaměstnanost nejen kvůli kornovairu, ale také kvůli útlumu těžby na Sokolovsku  |  Sokolovsko  |  Z kraje  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.