Počasí dnes6 °C, zítra6 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

V bývalém sanatoriu Trocnov v Karlových Varech už nebudou bydlet uprchlíci z Ukrajiny

Bývalý lázeňský hotel Trocnov v Karlových Varech už nebude poskytovat ubytování pro uprchlíky z válkou postižené Ukrajiny. Útočiště v něm našlo od začátku března asi pět desítek lidí, v převážné většině matky s dětmi. Město nyní pomáhá běžencům najít si náhradní bydlení.

Ubytování v Trocnově bude fungovat do konce října. Od listopadu bude objekt v lázeňské zóně opět uzavřený. „Ten důvod, proč k tomu dochází, je zejména energetická krize. A to, že bychom nebyli schopni hotel vytopit tak, aby nám zůstaly finanční prostředky, abychom mohli efektivně hospodařit,“ informovala primátorka Andrea Pfeffer Ferklová (ANO).

Bývalé lázeňské sanatorium se stalo dočasným útočištěm pár týdnů po vypuknutí války na Ukrajině. Předtím bylo rok mimo provoz. Město ho nechalo vybavit nábytkem, ze začátku se v něm nabízela i strava nebo pomoc s nutnou administrativou. Měsíční náklady na provoz stojí zhruba 200.000 korun, zcela je pokryjí kompenzace od státu.

Informace o vystěhování dostali nájemníci podle primátorky s předstihem již v srpnu. Město jim pomáhá hledat bydlení, zejména soukromé, i pomocí realitních kanceláří. Možnosti ubytování nabízely v krajském městě na jaře i místní hotely, ty jsou ale už od začátku letní sezony bez uprchlíků. Většina běženců bydlí nyní u soukromých provozovatelů.

Aktuálně na území Karlových Varů, kde žije asi 48.000 obyvatel, pobývá podle odhadů 3000 běženců z Ukrajiny. S jejich umístěním do mateřských i základních škol nebyl problém, jejich kapacity jsou dostatečné. V souvislosti s uprchlíky ale magistrát řeší navýšení produkce odpadu, a s tím spojené vyšší náklady.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto MMKV

Štítky ČR, Ukrajina, správa, boje, sociální, Karlovy Vary, uprchlík, Trocnov, hotel, Andrea Pfeffer Ferklová, ruská invaze na Ukrajinu, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Martin Vašek

Ukrajinci jsou už před Moskvou,tak můžou odjet domů.

Sobota, 17. září 2022, 15:41Odpovědět

V bývalém sanatoriu Trocnov v Karlových Varech už nebudou bydlet uprchlíci z Ukrajiny  |  Karlovarsko  |  Z kraje  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.