Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Ochránci přírody zachraňují poslední orchideje na hoře Vladař

Členové Českého svazu ochránců přírody se snaží zachránit mizející orchideje na stolové hoře Vladař v Karlovarském kraji. Jde o jednu z posledních lokalit, kde se ještě vyskytuje zákonem chráněná orchidej vstavač kukačka. Dříve hojně rozšířených orchidejí je dnes na Vladaři už jen několik set, informoval Martin Třešňák z Českého svazu ochránců přírody.

Zatímco v devadesátých letech minulého století zde byly vstavače kukačky ještě v tisících exemplářů, v roce 2020 jich zde ochránci přírody našli již jen posledních 300. O lokalitu na Vladaři proto pečují již několik let členové místní organizace Českého svazu ochránců přírody, kteří si založili pozemkový spolek Vladař. Kromě sledování výskytu orchidejí začali s vyřezáváním dřevin a kosením, náletové dřeviny postupně vyřezávají, vyřezanou hmotu pak štěpkují a a odvážejí pryč. Z lokality se tak odstraní hmota, která by byla zdrojem živin pro vegetaci, jež orchideje utlačuje. Podobně i ostatní vegetaci ochránci kosí a odvážejí jinam.

V letošním roce je naplánováno kosení a vyřezávání náletových dřevin na rozloze zhruba 1200 čtverečných metrů. Provedená péče pomůže vstavačům kukačkám, ale i řadě dalších ubývajících či vzácných druhů, jako jsou například další druhy orchidejí - vstavač bledý či vemeník dvoulistý.

Vstavač kukačka dříve patřil k nejhojnějším orchidejím v Česku, ale s postupujícími změnami ve využívání krajiny začal mizet. Úbytek byl tak razantní, že podle zákona o ochraně přírody a krajiny byla tato rostlina vyhlášena jako zvláště chráněný druh v kategorii silně ohrožený a Česká botanická společnost ji vyhlásila letos dokonce jako rostlinu roku. V České republice se nyní nachází na posledních několika lokalitách na Moravě, v Pošumaví a v západních Čechách.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto ČSOP Klenice

Štítky ochranáři, orchideje, příroda, hora Vladař, Karlovarsko, vstavačovité, ochrana přírody, Český svaz ochránců přírody, vstavač, kukačka, Karlovarský kraj, Česká botanická společnost, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ochránci přírody zachraňují poslední orchideje na hoře Vladař  |  Karlovarsko  |  Z kraje  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.