Počasí dnes12 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Krajské město již silnici kvůli žábám neuzavírá, dobrovolníci je sbírají ráno i večer

S příchodem teplejších dnů se blíží i přírodní rituál jarního putování žab. Obojživelníci ho každoročně podnikají kvůli rozmnožovaní, kdy se hromadně stahují ke stojatým vodám, kde nakladou vajíčka a položí tak základ pro budoucí generace. Každoročně se tato událost opakuje i v Karlových Varech.

„V našem městě se jedná o lokalitu Malé Versailles, kde je malé jezírko, kam právě na jaře žáby míří. Po cestě ale musí překonat řadu překážek a mimo jiné i silnici, která naštěstí v současné době není příliš frekventovaná,“ popisuje Helena Kyselá.

Situace se opakuje každé jaro a stejně tak se každoročně do akce na záchranu těchto živočichů zapojují dobrovolníci, kteří pořádají akce na záchranu migrujících živočichů.

„Kdysi bývala místní komunikace u zmiňovaného Malého Versailles na noční hodiny uzavírána, ale vzhledem ke zřetelnému úbytku žab v posledních letech se již provoz neomezuje a dobrovolníci se soustředí pouze na ranní a noční sběr a přenos obojživelníků přes silnici,“ dodává mluvčí s tím, že letošní tah žab bude mít zřejmě rychlý průběh, což odborníci vyvozují z charakteru jara a chladného počasí.

I přesto jsou ale řidiči projíždějící zmiňovaným místem žádáni o opatrnost.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky žáby, ekologie, Karlovy Vary, dobrovolníci, Malé Versailles, žába, silnice, jaro, Versailles

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Krajské město již silnici kvůli žábám neuzavírá, dobrovolníci je sbírají ráno i večer  |  Karlovarsko  |  Z kraje  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.