Počasí dnes18 °C, zítra21 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Karlovy Vary prodlouží pronájem městské teplárny o deset let

Radní Karlových Varů schválili prodloužení pronájmu městské společnosti Karlovarská teplárenská o deset let firmě Karel Holoubek a. s. Zároveň rada ve funkci valné hromady ve středu snížila nájemci pro letošní rok nájem na polovinu, a to s ohledem na dopady koronavirové krize do odběru tepla. Řekl to náměstek primátorky Tomáš Trtek (ANO).

Podle něj teplárně letos výrazně klesl odbyt tepla, a to až o polovinu. Důvodem jsou dvě vlny opatření proti šíření koronaviru, které měly za následek uzavření hotelů. Hotely přitom představují značnou část odběratelů teplárny. Snížením nájmu z 16 milionů na osm navíc město zabrání zvýšení ceny tepla, které by postihlo opět hoteliéry, ale i obyvatele.

"Druhým bodem bylo prodloužení nájmu o deset let. Město se tak bude moci připravit na dobu pouhelnou a na to, jak vyřešit zásobování města teplem do budoucna," uvedl Tomáš Trtek.

Opozice na posledním zastupitelstvu uváděla, že pronajmout teplárnu na dalších deset let není nyní rozumné. Navrhovala buď vyhlášení koncesního řízení nebo alespoň kratší prodloužení smlouvy - jen o dva roky, až pomine koronavirová krize a ekonomika se opět vzpamatuje.

Podle Trtka by ale nyní koncesní řízení bylo pro město nevýhodné, protože by nabídky byly nižší, právě kvůli koronaviru. "Buď bychom dostali nižší nájem nebo lepší nájem, ale zvýšila by se cena tepla," argumentuje.

Hlavní cílem prodloužení smlouvy a snížení nájemného pro letošní rok je ale podle vedení města udržení stávajícího systému centrálního zásobování teplem. Při zvyšování ceny by se podle něj začali odběratelé odpojovat a lázeňské město, chlubící se léčebným prostředím, by mohlo přijít o čisté ovzduší.

Nejdůležitější rozhodnutí ale město stejně v následujících letech čeká. Musí se rozhodnout, jestli i nadále spoléhat na dodavatele tepla Sokolovskou uhelnou, nebo vsadit na stavbu vlastní teplárny. Šlo by o investici ve výši asi 800 milionů korun.

Hodnocení článku je 24 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto facebook.com

Štítky ČR, správa, teplo, Karlovy Vary, koronavirová krize, ANO 2011, Karlovarská teplárenská, a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karlovy Vary prodlouží pronájem městské teplárny o deset let  |  Karlovarsko  |  Z kraje  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.