Počasí dnes8 °C, zítra5 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Karlovarští hoteliéři se obávají výrazného nárůstu ceny tepla

Karlovarští hoteliéři se obávají ohlášeného výrazného nárůstu ceny tepla v Karlových Varech. Teplárna, která patří městu, ale provozuje ji společnost Karel Holoubek a. s., ohlásila podle hoteliérů nárůst ceny o téměř 30 procent. To by ale pro hotely, které se nyní potýkají s důsledky opatření proti koronaviru, znamenalo další ránu, řekl dnes na jednání městského zastupitelstva předseda karlovarského Asociace hotelů a restaurací Jan Kronika.

"V současné situaci, kdy jedeme na poloviční provoz, jedeme za nízké náklady, jsou to pro nás šílené náklady. Už jen teď, kdy neodebíráme tepelnou energie, platíme 40.000 měsíčně jen za poplatky a paušál. A když se k tomu pak přidají kilojouly, které odebereme, tak je pro nás teplo obrovský náklad," upozornil Jan Kronika, který je zároveň ředitele hotelu Čajkovskij.

Po mzdových nákladech je teplo pro lázeňské hotely, které poskytují nejen běžné hotelové služby, ale provozují i tepelně náročné balneoprovozy, nejvyšším pravidelným nákladem. "Vzhledem k situaci COVID-19, nedostatkem zahraniční klientely a druhotné platební neschopnosti, fungují hotely a restaurace na poloviční provoz. Nemáme bohužel finanční prostředky na navýšení pravidelných plateb za dodávku tepelné energie," uvádí ve svém usnesení krajská sekce Asociace hotelů a restaurací Karlovarského kraje.

Proto dnes hoteliéři prosadili na jednání zastupitelstva města usnesení, který pověřili vedení magistrátu, aby s provozovatelem teplárny o cenách jednalo.

Náměstek primátorky Karlových Varů Tomáš Trtek (ANO) se chce co nejdříve setkat s představiteli firmy Karel Holoubek a jednat s nimi o cenové politice do konce roku 2022, kdy firmě nájemní smlouva na teplárnu vyprší. "Nejdůležitější úkol pro město je vyjednat takovou cenu, aby nedošlo k odpojování od centrálního zásobování teplem, protože to by byl konec teplárenství ve městě. A v konečném důsledku to dopadne na nejchudší a začnou si budovat vlastní kotelny," řekl Trtek.

Podle Trtka teplo, které odebírají hotely a restaurace, představuje možná až polovinu celkového odběru tepla v Karlových Varech. Po radikálních opatřeních proti koronaviru na jaře prakticky všechny hotely a restaurace zavřely a ni dnes nefungují na plný provoz. Velké ztráty tak vznikly i teplárně.

Karlovy Vary se už začaly připravovat na změny v dodávkách tepla, které souvisejí s postupným útlumem těžby hnědého uhlí na Sokolovské uhelné, která je dodavatelem tepla i pro karlovarskou lékárnu. Jak bude vypadat výroba tepla v lázeňském městě v budoucnu, ale zatím jasné není.

Autoři | Foto Roman Kořinek

Štítky ČR, správa, teplo, hotely, koronavirus, Karlovy Vary, hotel, COVID-19, Asociace hotelů a restaurací České republiky, ANO 2011, Sokolovská uhelná

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karlovarští hoteliéři se obávají výrazného nárůstu ceny tepla  |  Karlovarsko  |  Z kraje  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.