Počasí dnes6 °C, zítra8 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Postarat se o svoji historii je slušnost, říká starosta Ostrova Jan Bureš

Město připravuje projekt na obnovu náhrobků významných lidí, kteří žili v Ostrově a zasáhli do jeho historie. Náklady přesahují 350 tisíc korun a pomoci má Česko-německý fond budoucnosti.

„Shodou okolností patří většina hrobů, které chceme nyní opravit bývalým starostům. Věřím, že se stejnou péčí budou k historii města v budoucnu přistupovat i moji nástupci,“ řekl s úsměvem starosta Ostrova Jan Bureš (ODS).

Obnova náhrobků je podle něj slušností. Náklady na drobné stavební a zabezpečovací práce jsou odhadovány na 367 tisíc korun.

„Některé náhrobky pouze očistíme, jiné musíme takzvaně sesadit, aby nebyl vidět dovnitř hrobu a tak dále. Nejnákladnější budou práce na hrobce Pfeifferů, bývalých majitelů ostrovské porcelány a jednoho ze starostů. Tady počítáme se zhruba sedmdesáti tisíci korunami,“ pokračoval dále starosta města.

Z dalších osobností, o jejichž náhrobky se bude jednat, vedení města jmenuje například lékárníka a starostu Johanna Dotzauera, pátera, biskupa, děkana, notáře a učitele Franze Kromera nebo Josefa Miebese, hodináře a rovněž starostu.

„Aktuálně je vytipováno osm osobností. Chceme oslovit s žádostí o dotaci Česko-německý fond budoucnosti, který je schopen uhradit padesát procent celkových uznatelných nákladů. Samotná realizace by pak měla proběhnout v příštím roce, když ji budeme vědět, zda jsme dotaci získali nebo ne,“ doplnil místostarosta města Marek Poledníček (KDU-ČSL).

Pokud by město dotaci nezískalo, provede pouze nejnutnější udržovací práce a bude shánět pomoc jinde. Zajímavostí tohoto tématu je i fakt, že vedení města je v kontaktu s některými potomky, jejichž předci jsou v Ostrově pochováni.

Hodnocení článku je 72 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky historie, Ostrov, hroby, obnova, dotace, Česko-německý fond budoucnosti, Jan Bureš, ODS, Marek Poledníček, KDU-ČSL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Postarat se o svoji historii je slušnost, říká starosta Ostrova Jan Bureš  |  Karlovarsko  |  Z kraje  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.