Počasí dnes6 °C, zítra8 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Karlovarský kraj vybere studii na přestavbu keramické školy

Karlovarský kraj vybere architektonickou studii pro řešení havarijního stavu historické budovy střední uměleckoprůmyslové školy v Karlových Varech. Výběrové řízení na zhotovitele studií vyhrály tři architektonické kanceláře, které připravily své návrhy. O vítězné studii rozhodne zastupitelstvo. Ze studie se následně vypracuje projektová dokumentace, řekl novinářům radní pro regionální rozvoj Josef Janů (Piráti).

Společným znakem všech tří studií je, že chtějí co nejvíce zachovat původní budovu. "Podrobný statický průzkum ukázal, že konstrukce, které tam jsou, jsou ke zbourání ke třetině poloh, bavíme-li se o stropech. Dvě studie využívají celou původní budovu z roku 1920, v té třetí se využívá okolo 60 procent této budovy. Dvě studie přišly s tím, že je nevyhovující spíše ta stavba z 60. až 70. let, takže ji navrhují zbourat. Pouze jeden návrh využívá i tento skelet a přistavuje k němu přístavbu do dvora," řekl Josef Janů.

Dvě studie na přestavbu školy počítají s náklady 650 milionů korun, jedna s 850 miliony. Kraj sestavil odbornou komisi složenou z deseti členů, která doporučí jednu studii. O té pak definitivně rozhodne zastupitelstvo pravděpodobně na svém zasedání v září, uvedl Janů.

Keramická škola již přes dva roky funguje v provizorních podmínkách a její kapacita i každodenní činnosti jsou významně omezeny. Situací školy se kraj zabývá od roku 2017, kdy se ukázalo, že statika části budovy je významně narušená. Původně kraj navrhoval budovu zbourat a ministerstvo kultury na jeho žádost kvůli mimořádně špatnému stavu zrušilo i památkovou ochranu objektu z 20. let minulého století. Protesty veřejnosti ale vyvolaly širší diskusi. Kraj pak zvažoval několik variant včetně výstavby nové školy na jiném místě. Od května 2017 se vyučuje v provizoriu ve zbývajících částech školy.

Autoři | Foto kamkv

Štítky ČR, správa, architektura, školy, K.Vary, Karlovarský kraj, Josef Janů, Česká pirátská strana, Karlovy Vary, rekonstrukce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karlovarský kraj vybere studii na přestavbu keramické školy  |  Karlovarsko  |  Z kraje  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.