Počasí dnes27 °C, zítra28 °C
Sobota 7. září 2024  |  Svátek má Regína
Bez reklam

Více než stoletý javor ze zaniklé obce na Chebsku se probojoval do finále soutěže Strom roku

Odborná porota vybrala z celkem 66 nominací deset finalistů, kteří usilují o titul Strom roku ČR pro rok 2024. Mezi zástupci je i vzrostlý javor klen, který roste v místě zaniklé německé obce Újezd. Jeho stáří odhadují místní na více než sto let. Také jeho obvod je impozantní, měří totiž 347 centimetrů.

„Kdyby měly stromy ústa, jistě by nám toho mnoho pověděly. Zejména tento javor, jenž byl svědkem neveselých událostí minulého století. Přihlížel vystěhování i zániku německé obce Újezd, kterou dnes připomínají pouze kameny v trávě. Uzavřen mezi dráty hraničního pásma dlouho čekal na zaslouženou pozornost. Té se dnes dočkal v podobě návštěvníků dvou přilehlých turistických stezek,“ uvádí obec Krásná, která strom do ankety také přihlásila. Strom roste uprostřed louky nedaleko cesty.

V letošním ročníku ankety se sešlo bezmála 70 nominací. Porota vybrala do užšího finále desítku z nich. „Mezi finální desítkou stromů převažují lípy, své zástupce tu však najde i javor, jinan, jerlín, dub a kaštan. Finalisty se nám podařilo najít napříč celou Českou republikou a svá želízka v ohni bude mít při hlasování hned devět krajů. Jihomoravský kraj reprezentují dva finalisté, další soutěžní stromy najdeme na Vysočině, ve Středočeském, Plzeňském, Karlovarském, Libereckém, Pardubickém, Olomouckém i Zlínském kraji,“ vypočítává Kateřina Bolečková, koordinátorka ankety Strom roku.

Letošní hlasování potrvá do 6. října. Hlasovat můžete prostřednictvím webové stránky stromroku.cz. Anketu vyhlašuje Nadace Partnerství od roku 2002. Hlavním cílem je podpořit aktivní lidi v péči o stromy v místě, kde žijí. Zájemci mohou také přispět na konto nadace a pomoci tak s péčí o cenné dřeviny.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Lucie Mojžíšová

Štítky Strom roku, anekta, soutěž, zeleň, péče o dřeviny, Nadace Partnerství, zaniklá obec, obec Krásná, javor klen

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Více než stoletý javor ze zaniklé obce na Chebsku se probojoval do finále soutěže Strom roku  |  Chebsko  |  Z kraje  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.