Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Nová lávka přes vlakové nádraží v Chebu za 250 milionů se otevře začátkem září

Nová lávka na Švédský vrch v Chebu začne sloužit pěším a cyklistům začátkem září. Radnice za ni s přispěním dotace zaplatila 250 milionů korun, jde o největší investici města za poslední léta. Se svými 400 metry bude podle vedení města druhým nejdelším mostem pro pěší v ČR.

„Jedná se o druhou nejdelší lávku pro pěší v České republice a podle našich zjištění také o nejdelší cyklistickou lávku. Její délka je 400 metrů. Další její jedinečnost spočívá v tom, že překlenuje 43 vlakových kolejí, což je také jediné v České republice," řekla vedoucí odboru investic Marcela Nečekalová. Nejdelší pěší lávkou v ČR a dokonce i ve světě se loni stal visutý most o délce 721 metrů nazvaný Sky Bridge v horském resortu Dolní Morava na Orlickoústecku.

Chebskou lávku ještě před otevřením čeká několik zátěžových zkoušek. Předběžně otevřená bude v prvním týdnu v září. Stavbaři budou ještě dodělávat úpravy okolí. S kolaudací se počítá v listopadu. Podle Nečekalové půjde o dominantu města a zároveň vstupní bránu do Chebu.

Stavbu od počátku provázely komplikace. Lávka bude dokončena se značným zpožděním a bude také stát výrazně více, než byl původní odhad. Celková cena včetně výluk, nákladů na projektové práce nebo stavební dozor dosáhla 250 milionů korun. Původní vysoutěžená cena ale byla 119 milionů s DPH a původní termín dokončení byl v polovině roku 2022. Město na ni získalo dotaci 90 milionů korun ze Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI).

Původním zhotovitelem stavby byla na základě výběrového řízení společnost Raeder & Falge z Lovosic. Ta se stavbou začala a i přes některé problémy v termínech zahájila v lednu 2022 i nasouvání lávky nad kolejiště. Jenže stavba lávky skončila na začátku srpna. Společnost začala mít skluz a nakonec skončila v insolvenci a později v úpadku.

Město hledalo zhotovitele, který by stavbu dokončil i s tím, že mezitím se ceny na trhu výrazně zvýšily. Dohodlo se pak se společností SWIETELSKY Rail, že stavbu dokončí.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto SWIETELSKY Rail

Štítky lávka pro pěší, lávka přes nádraží, Cheb, Švédský vrch

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nová lávka přes vlakové nádraží v Chebu za 250 milionů se otevře začátkem září  |  Chebsko  |  Z kraje  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.