Počasí dnes6 °C, zítra8 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

V Mariánských Lázních vzpomínají na návštěvu Freuda. Na počest psychiatra vznikla výstava

Výstava, která připomíná zdejší návštěvu rakouského psychiatra Sigmunda Freuda, se dnes otevřela v Mariánských Lázních na Chebsku. Vernisáž je součástí doprovodného programu prvního dne slavnostního zahájení mariánskolázeňské sezony. Pobyt Freuda, který se zde léčil, připomene dnes komentovaná prohlídka městem, informovala ředitelka knihovny a autorka výstavy Taťána Baťková.

Výstavu připravila městská knihovna ve svém sídle ve vile Turba. V honosné vile, která bývala lékařským domem, Freud pobýval začátkem minulého století více než měsíc při léčebném pobytu. Léčil se zde se střevními potížemi. S sebou přivezl také svoji manželku, švagrovou a dvě dcery.

„Máme tam popsané také jeho dojmy z pobytu v Mariánských Lázních. Plánoval a těšil se, že si tu odpočine od své práce. Napřed byl spokojen, ale vlhké a chladné počasí ho přimělo k tomu, že se rozhodl, že příště už bude cestovat jen do Karlových Varů. Máme tu dopis, který napsal britskému životopisci Ernestu Jonesovi, kde popisuje, že mu je tu zima," uvedla ředitelka. Freudův pobyt připomíná také pamětní deska na budově knihovny.

Informace o návštěvě psychiatra včetně dobových fotografií čerpali autoři výstavy z publikace Historie Židů v Mariánských Lázních historika Richarda Švandrlíka. Zdrojem byl také místní vlastivědní časopis Hamelika o historii lázeňského města. Mariánské Lázně navštívily v minulosti také další významné osobnosti - jsou mezi nimi státníci, básníci, hudební skladatelé nebo spisovatelé. Město si je připomíná prostřednictvím soch, památníků, pamětních desek, ale i výstavami.

Asi nejznámější osobností, která opakovaně navštěvovala lázeňské město, je básník Johann Wolfgang Goethe. Známé literáty, kteří měli nebo mají k Mariánským Lázním vztah, přibližuje ve městě také Stezka spisovatelů. Jde například o literáty Marka Twaina, Franze Kafku nebo Vladimíra Párala a Vítězslava Nezvala.

Hlavní program slavnostního zahájení lázeňské sezony začne v sobotu na hlavní kolonádě. V plánu je mše svatá v kostele Nanebevzetí Panny Marie nebo žehnání léčivým pramenům. Zahájení lázeňské sezony je v Mariánských Lázních jednou z největších událostí, která má více než dvousetletou tradici.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Mariánské Lázně

Štítky Mariánské Lázně, Výstava, Freud, Nášvětva

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Mariánských Lázních vzpomínají na návštěvu Freuda. Na počest psychiatra vznikla výstava  |  Chebsko  |  Z kraje  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.