Počasí dnes6 °C, zítra6 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Aš nechce vandaly v novém parku. Staví si plot

Ochráníme naši největší investici za poslední roky, zní ze západočeské Aše, kde roste na místě bývalého hřbitova historický park. Radnici natáhne kolem veřejného prostranství plot, aby zabránilo vandalům ke vstupu na dětské hřiště, na němž se nachází i 3D bludiště.

Donedávna nevábná téměř čtyř hektarová plocha v historické části města, které do roku 1966 sloužila jako pohřebiště, se opravuje v posledních dvou letech. Aš v lokalitě ohraničené ulicemi Na Příkopech, Okružní, Horova, Kaplanka a U Radnice chystá návštěvníkům po opravě ukázat uprostřed zeleně historii města prostřednictvím pozůstatků starých staveb nebo ve formě virtuální reality. Součástí prací bylo rovněž vybudování nového dětského hřiště, 3D bludiště, stavba nové lávky a celková úprava terénu, kterou aktuálně mají na starost zahradníci. Práce se týkají zejména zeleně, kterou aktuálně odborníci vysazují. Zároveň usazují plot a chystají další úpravy.

„Práce nejsou definitivně hotovy, celý prostor je nyní oplocován, na jaře by tu měly být založeny trávníky v místech mimo hrací plochy. Ve výběrovém řízení na stavbu plotu uspěla společnost Algon s cenou 406 tisíc korun. Práce potrvají dle smlouvy o dílo do konce října,“ sdělil mluvčí ašské radnice Milan Vrbata.

Celá investice, na níž se podílí rovněž sousední země Bavorsko či Selb, vyjde na desítky milionů korun. Část nákladů pokryje Aš díky dotaci z přeshraničního programu. Činí zhruba 38 milionů korun. Město navíc doufá, že obdrží na 3D bludiště dotaci, což by městu ušetřilo náklady o zhruba padesát procent. Úředníci ještě o žádosti ale nerozhodli.

„Třetí a zároveň poslední etapou revitalizace parku Historie představuje virtualizace tohoto prostoru, která bude kompatibilní s již existujícími aplikacemi, umožňujícími prohlídku míst po vyhořelém evangelickém kostelu a Goethova náměstí v jeho historické podobě. Virtualizace parku Historie bude obsahovat staré fotografie, videa, umožní srovnání sledovaného místa s dřívějšími podobami a poskytne informace o významných událostech z historie města,“ dodal Vrbata.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Město Aš

Štítky , Park, Historie, Plot, Algon, Bavorsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Aš nechce vandaly v novém parku. Postavila plot  |  Chebsko  |  Z kraje  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.