Počasí dnes6 °C, zítra6 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Nevyhovující výpravní budovu ve stanici Aš nahradí novostavba

Správa železnic (SŽ) vybuduje novou výpravní budovu ve stanici Aš. Práce provede zhotovitel, kterého manažer drážní infrastruktury hledá v právě vyhlášeném výběrovém řízení. Jeho investorem bude kromě Správy železnic také město Aš. Předpokládaná částka na realizaci stavby dosahuje 65 milionů korun, samotné práce se plánují v období od letošního srpna do prosince příštího roku.

Stavba nahradí už nevyhovující výpravní budovu z roku 1971, která je z pohledu současného drážního provozu naddimenzovaná, navíc je ve špatném technickém stavu. Jako nejvýhodnější varianta proto byla vybrána výstavba zcela nového, jednopodlažního objektu s výrazně menším objemem a v energeticky úsporném standardu.

Novostavba bude oproti současné výpravní budově posunuta východním směrem, blíže k nástupišti č. 2. Přízemní objekt bude tvořen dvěma výškově i materiálově odlišnými kvádry. Prosklená stěna odbavovací haly bude ve vstupním průčelí olemována portálem z pohledového betonu. Na kvádr haly naváže nižší část s provozními místnostmi, provedená v režném cihelném zdivu.

Součástí prací bude i renovace zastřešení přilehlého nástupiště, které využívají vlaky ve směru do německého Hofu. Rekonstrukcí projde rovněž přejezd na koleji vedoucí do Hranic v Čechách.

Ve spolupráci s městem Aš bude upraven přednádražní prostor, kde vznikne malý autobusový terminál v přímé návaznosti na vlakové nástupiště. V sousedství nové výpravní budovy bude 22 parkovacích míst pro veřejnost.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Správa železnic

Štítky Karlovarský, železnice, budova, novostavba, stavba, správa, , ČR, , Správa železniční dopravní cesty, Česko, Hof

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nevyhovující výpravní budovu ve stanici Aš nahradí novostavba  |  Chebsko  |  Z kraje  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.