Počasí dnes6 °C, zítra6 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Cheb láká návštěvníky na prohlídky unikátních krovů, nikde jinde v republice tohle neuvidíte

Chebské krovy patří k nejvýznamnějším dochovaným konstrukcím, které sahají od středověku až do poloviny 20. století. Navštívit a poznat takto různorodý a bohatý komplex je možné pouze zde. Místa, která jsou běžně nepřístupná se zájemcům představí v podobě virtuálních prohlídek. Půjde například o 500 let starý krov františkánského kostela.

„Původ nejstarších dřevěných konstrukcí sahá až do vlády Karla IV. V Chebu je i nejstarší krov v České republice, kterou je konstrukce na františkánském klášteře. Lidé z celého světa k nám mohou jezdit prohlížet, zkoumat a obdivovat um tehdejších stavitelů, kteří často práci odvedli bez jediného železného spoje.“ informuje Nadační fond Historický Cheb

Objev takového pokladu byl dílem náhody. Když se přemýšlelo o tom, jestli by šlo do půdních prostor měšťanských domů vestavět nové byty, začala radnice s historickým průzkumem. Ten odhalil nečekané, a to dobře zachované krovy, kterými se nemohou pochlubit ani v Praze nebo v Krumlově.

Podle historiků je jedinečnost krovů dána také tím, že Cheb byl v minulosti bohaté město. Když se na většině našeho území stavěly domy jednopatrové, náměstí v Chebu už bylo obklíčeno třípatrovými domy s vysokými střechami a rozlehlými půdními prostory.

Střechy byly hned od začátku kryté pálenými taškami, aby dovnitř nezatékalo. Cheb měl také štěstí, že zde poslední velký požár řádil v roce 1270. Pak už nikdy nehořelo tak, aby většina domů lehla popelem. Krovy jsou navíc velmi masivní a bytelné. Padla zde hypotéza, že možná tehdejší stavitelé věděli, že Chebsko je seismicky aktivní oblastí, a tak tomu stavby přizpůsobili,“ vysvětlují odborníci z Nadačního fondu.

Dnes díky tomu, že většinu domů na náměstí vlastní město, jsou krovy udržované a mohou být i přístupné. Na návštěvu jedinečné památky je třeba si předem zarezervovat termín - ZDE. Start je vždy před infocentrem. Všechny krovy ale nejsou přístupné, a přesto do nich budou moci lidé nahlédnout. Už půl roku pracují na virtuální prohlídce krovu františkánského kostela, který patří k největším historickým krovům v republice. Video je nyní ve střižně a brzy spatří světlo světa.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Nadační fond Historický Cheb | Zdroj Nadační fond Historický Cheb

Štítky Cheb, historie, krovy, prohlídka, turisté, výlet, tip, památka, Nadační fond Historický Cheb, krov, dům, Karel IV. Lucemburský, Česko, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Cheb láká návštěvníky na prohlídky unikátních krovů, nikde jinde v republice tohle neuvidíte  |  Chebsko  |  Z kraje  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.