Počasí dnes16 °C, zítra12 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

Na Chebsku se opět chvěje zem, podle odborníků mohou další zemětřesení následovat

Už od středy registrují odborníci z Geofyzikálního ústavu Akademie věd (GFÚ AVČR) zvýšenou seismickou aktivitu v oblasti severně od Nového Kostela poblíž Lubů v hloubkách mezi 9 a 10 km. Nejsilnější páteční otřes byl o síle magnitudu 2,1 a lze očekávat, že další budou následovat.

Zemětřesení v západních Čechách o magnitudu 2,3 Od 16. 12. 2020 registrujeme zvýšenou seismickou aktivitu v oblasti...

Zveřejnil(a) Geofyzikální ústav AV ČR v.v.i. dne Sobota 19. prosince 2020

„Zatím přesně nevíme, zatím se to teprve rozjíždí. Na základě zkušeností by se mohlo jednat o přípravu na zemětřesný roj. Ta příprava trvá už asi čtvrtý den a zatím bylo nejvyšší magnitudo dva, což není téměř nic, ale příznaky tady jsou," uvedl Josef Horálkek z GFÚ AVČR. A dodal, že by nový zemětřesný roj mohl nastat v nejbližších měsících.

Sever Chebska patří mezi nejvýznamnější zemětřesné oblasti ve střední Evropě a charakterizují ji právě takzvané zemětřesné roje v podobě řada drobnějších otřesů. I ty mohou však napáchat škody, například před 35 lety postihly Chebsko otřesy o síle až 4,6 stupně, kdy už mohou praskat zdi. Takové otřesy pocítí už i lidé v širém okolí od epicentra.

Vývoji seismické aktivity v západních Čechách můžete sledovat i na webových stránkách nebo prostřednictvím mobilní aplikace Seislok.

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Geofyzikální ústav Akademie věd ČR

Štítky Chebsko, zemětřesení, Geofyzikální ústav, okres Cheb, Akademie věd České republiky, Nový Kostel, Západní Čechy, střední Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Chebsku se opět chvěje zem, podle odborníků mohou další zemětřesení následovat  |  Chebsko  |  Z kraje  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.