Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Psi odebraní z otřesných podmínek se vrátí zpět majiteli

Tyson a Bozo, dva psi plemene kangal, které se spolu s dalšími sedmi podařilo zachránit z otřesných podmínek ve Slapanech na Chebsku, se vrací zpět ke svému majiteli. Ostatních sedm zvířat může dát útulek k adopci. Jedná se o štěně a fenky, které jsou po několika porodech, mají nádory na mléčných žlázách i zranění, ze kterých se nikdy nezotaví.

Koncem dubna přijeli zvířecí záchranáři k zemědělskému objektu ve Spalanech na Chebsku. To, co zprvu vypadalo jako skladiště zemědělské techniky ukrývalo nález, který šokoval i otrlé pracovníky Odchytové a záchranné služby. Na místě bylo několik hnijících těl psů a ovcí. Malé stádo zázrakem přežilo stejně jako devět kangalů. Ti se dostali do péče paní Lokinkové z útulku v Horní Hraničné. Ta teď dva ze svých novopečených svěřenců musí odevzdat majiteli.

„Čekala jsem na to celou tu dobu, abych věděla, kdy ty psy budu moct začít umisťovat do nových rodin. Takže vlastně pět fen a dvě štěňata, tak ty mohou jít do nového domova, protože majitel řekl, že psy prodal za pět ovcí zesnulému. A dva psi Tyson a Bozo tak ti, že jsou jeho. Že jinak s těmi dalšími nemá nic společného, jen ti dva psi jsou jeho a ty chce zpět. Takže mám papír, že musí být vráceni majiteli s tím, že už se nesmí vrátit na území republiky,“ popisuje situaci Marie Lokingová.

Druhým dechem dodává, že jsou jeho všichni psi, jen se chce zbavit odpovědnosti. "Protože k čemu mu budou nemocné staré feny," konstatuje Lokingová.

Policie potvrdila, že zvířata se chovala v nevyhovujících podmínkách a byla ve špatném zdravotním stavu.Prověřováním se zjistilo, že muž, který se o zvířata na svých pozemcích měl starat, v první polovině dubna letošního roku zemřel. Kriminalisté případ dle trestního řádu odložili,“ řekl k případu policejní mluvčí Jakub Kopřiva.

Kvůli pandemii se majitel k psům nedostal

Majitelem je Turek žijící v Německu. Na své psy se nepřijel zatím ani jednou podívat. Situace vygradovala, když vláda rozhodla o uzavření hranic kvůli pandemii koronaviru. O tom, že se dva z devíti psů vrátí majiteli rozhodl Odbor životního prostředí v Chebu.

„Majitel z Německa předložil průkazy na zvířata, ve kterých je opravdu uveden jako majitel a má na ně právo. V podstatě Odbor životního prostředí v Chebu rozhodl o tom, že se zvířata navrátí. On je zde měl jen u chovatele s tím, že v rámci koronavirové situace k nim neměl možný přístup, a tak nevěděl, jak se poslední tři měsíce se zvířaty zachází. Kvůli tomu, že je tu riziko návratu pandemické situace, tak si psy odveze zpět do Německa,“ ředitelka Krajské veterinární správy Karlovy Vary Mária Slepičková

„U zbývajících psů není majitelem ten, kterému se teď psi vrací. Současní zástupci bývalého vlastníka vydali souhlas s adopcí,“ dodal Radek Sobotka vedoucí oddělení životního prostředí v Chebu s tím, že se s podobným případem ještě nesetkal.

Šest psů zůstává v útulku

K adopci tak zůstalo pět fen a dvě štěňata. Jedno z nich se už podařilo umístit. „Včera jsme udali první fenku, protože si opravdu vybírám, aby psi měli dostatek prostoru a šli do dobrého prostředí. Byla to perfektní rodina, která ví, do čeho jde a mají prostor se zvířeti věnovat,“ říká Lokingová.

Sama ale dodává, že umístit štěně není tak složité, horší to bude se staršími fenkami, na kterých se špatné zacházení velmi podepsalo. Na stránkách útulku se můžeme například dočíst u jedné z nich: „Fena asi sedm let. Je dost zdevastovaná, téměř slepá. Na pravé oko nevidí vůbec, při chůzi padá ke straně. Má zdeformovanou čelist, pravděpodobně jde o staré zranění.“  Další asi o rok mladší fenka je po několika štěňatech a má nádor na mléčné žláze. Postupně se je a další psy daří dávat opět do formy. Zájemci už se mohou o zvířata přihlásit na stránkách útulku. Nové majitele paní Lokingová pečlivě vybere, aby pes dostal náležitou péči, kterou si po tom všem zaslouží.

Existuje možnost, jak zabránit, aby se týrané zvíře vrátilo majiteli? Odpovídá advokát a místopředseda spolku Hlas Zvířat Robert Plicka.

„Tento případ detailně neznáme. Lze ale říct, že u obdobných případů je na jedné straně na vinně nedostatečná legislativa v zákoně na ochranu zvířat proti týraní. Teoreticky vzato je u podobných případů možné využít některých institutů předběžného opatření v případě trestního řízení zajištění věci. Policejní orgán může to zvíře zajistit jako věc důležitou pro trestní řízení."

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Útulek pro opuštěné psy Horní Hraničná u Chebu / Petr Prokeš

Štítky týrání, Slapany, Cheb, útulek, pes, Odchytová služba, policie, veterina, štěně, adopce, okres Cheb, Německo, pandemie covidu-19

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Henry Kadlec

TEN,KDO ŘEKL,ABY SE PSI VRÁTILI MAJITELI.TAK TEN TAM PATŘÍ ZAVŘIT A NECHAT HLADOVĚT.PARCHANT JEDEN.CO TO JE ZA ČLOVĚKA.

Čtvrtek, 6. srpna 2020, 11:53Odpovědět

Henry Kadlec

Dobrý den

Čtvrtek, 6. srpna 2020, 11:49Odpovědět

Dusan Cezarius

A prý svoboda. V Česku žádná svoboda není. Je tady pouze zlodějna. Každý jenom hrabe. Komunisti byli mnohem lepší. Tohle nemá se svobodou nic společného... asi půjdeme opět do ulic !!!

Středa, 5. srpna 2020, 22:10Odpovědět

Renata Donátová

Konkrétne na kancelář pana doktora Plicky jsem se osobně s tímto případem obracela. Jejich odpovědi (totálním nezájmem) jsem byla hodně zklamana. PR mají na velice slušne úrovni a přiznávám, že i ja jsem jim ho do osobní zkušenosti bastila i s navijákem. Pejsků i zbytečného úsilí paní Lokingove je moc lito.

Středa, 5. srpna 2020, 21:34Odpovědět

Jarmila Mušková

Tak to už je výsměch kdyby se měli psy vrátit Takže se budou dál psy trápit ubližovat takže všechno hraje na ruku psychopatům a ne normálním lidem je mi z téhle doby na nic????????????

Středa, 5. srpna 2020, 09:52Odpovědět

Miluse Sediva

Raději bych majitele nechala při tom že už zvířata nežijí a dala je do láskyplné rodiny.Čím si to ta nebožátka zasloužila,že prošli peklem a do dalšího se dostanou?Myslím,že si je majitel stejně nenechá,nechci domyslet jak s nimi naloží.Udělejte vše aby je ten zmetek nedostal a poznali u jen to dobré.

Středa, 5. srpna 2020, 08:22Odpovědět

René König

černýmu zmrdovi bych poslal útratu za všechnu tu činnost se psi a psi bych na volno pustil k někomu kdo se bude o ně starat at si je najde sám zmrd arabskej, a ty úředníci co se na tomhle vrácení podepsali byl pověsil aby se to už příště neopakovalo

Úterý, 4. srpna 2020, 20:17Odpovědět

František Kala

To jsou ty naše skvělí zákony. Jenom aby se náhodou neublížilo nějakýmu kriplovi.

Úterý, 4. srpna 2020, 14:49Odpovědět

Hana Outlá

Ať si myslí kdo co chce, ale tohle je podle mne skandální a do nebe volající ! Psy, které majitel málem utýral se vrátí zpět k němu ! Už ani nevím, kde to žiju. Kdo o tomhle rozhodl a proč takhle rozhodl. Je to stejné, jako když se zneužívané dítě vrátí zpět tyranovi. Snad je opravdu na čase, aby lidská rasa zmizela z této planety, pokud se tohle může stát.

Úterý, 4. srpna 2020, 14:06Odpovědět

Psi odebraní z otřesných podmínek se vrátí zpět majiteli  |  Chebsko  |  Z kraje  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.