Počasí dnes10 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Soud poslal výrobce hudebních nástrojů Strunal do konkurzu

Krajský soud v Plzni vyhověl návrhu společnosti Strunal Schönbach a přeměnil schválený reorganizační plán firmy v konkurz. Výrobce hudebních nástrojů z Lubů na Chebsku zasáhly dopady pandemie koronaviru. Vyplývá to z rozhodnutí zveřejněného v insolvenčním rejstříku. Firma s asi 40 zaměstnanci funguje dál a podle jednatelů je i přes vyhlášení konkurzu stále naděje, že se podaří podnik znovu nastartovat.

Firma se dostala do úpadku na konci loňského roku. Od té doby jednala s věřiteli i potenciálními investory a podařilo se jí nakonec sestavit reorganizační plán, podle kterého měla firma přežít a zotavit se. To se ale změnilo s nástupem opatření proti šíření koronaviru po celém světě.

„Některé trhy se prakticky zastavily, což dlužník nemohl při podání návrhu na reorganizaci předvídat. Nedisponuje rezervami, které by mu umožnily překlenout výrazný propad v příjmech, narůstají pohledávky za majetkovou podstatou. Je zřejmé, že dlužník nebude schopen dostát nově vzniklým závazkům ani za využití poskytnutého úvěrového financování," stojí v rozhodnutí soudu.

Podle Mikesky ale firmy, které figurovaly v reorganizačním plánu, mají zájem Strunal podpořit i za současné situace. „Udělali jsme hodně úsporných opatření, přišli jsme s novým produktem a rozšířili marketing. Firma je nyní v lepší kondici, než by se mohlo zdát. Jenže jsme museli splnit zákonné podmínky a o konkurz požádat. Stěžejní pro nás bude, jestli se na podzim podaří obnovit prodej," řekl novninářům jednatel Lukáše Mikeska.

Strunal vyrábí dřevěné hudební nástroje, housle, violy a violoncella a další. Jenže prodej hudebních nástrojů se ve světě téměř zastavil. Jde přitom o zboží, které si zákazníci potřebují fyzicky osahat. Podle Mikesky prodeje hudebních nástrojů klesly o 60 až 70 procent a jediné, co ještě funguje, je on-line prodej.

Dalším faktorem, který se na výhledu firmy podepsal, byl zákon, který měl chránit v době opatření proti koronaviru dlužníky před dopady opatření. Ten se ale nevztahuje na firmy, které jsou ve stadiu povolení reorganizace, ale před schválením reorganizačního plánu.

Loni měl Strunal podle účetní uzávěrky tržby přes 30 milionů korun a celkový obrat 35,7 milionu korun. Vykázal ale ztrátu 15,5 milionu korun, v roce 2018 to byla ztráta 13,3 milionu korun. Měl 59 zaměstnanců, z toho 42 na hlavní pracovní poměr.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto strunal.cz

Štítky Stunal, soud, hudební nástroje, Luby u Chebu, hudební nástroj, pandemie covidu-19, Krajský soud v Plzni, okres Cheb, Luby, dlužník

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Soud poslal výrobce hudebních nástrojů Strunal do konkurzu  |  Chebsko  |  Z kraje  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.