Počasí dnes18 °C, zítra20 °C
Úterý 17. září 2024  |  Svátek má Naděžda
Bez reklam

Lidem se otevírají běžně nepřístupné památky v Karlovarském kraji

Běžně nepřístupné památky v Karlovarském kraji si lidé mohou až do 15. září prohlédnout během Dnů evropského dědictví. Akce odstartovala v Bečově nad Teplou, kde se po celý víkend konalo i tradiční mezinárodní kovářské sympozium. Město navíc slaví 625 let od svého založení. Veřejnosti se při příležitosti akce otevřel bývalý bečovský hotel Central nebo místní botanická zahrada a hrad zájemcům nabídl prohlídkové okruhy trochu jinak, než je zvykem.

„Letos jsme zařadili komentovanou prohlídku středověkého jádra hradu s restaurátory," upřesnil kastelán bečovského hradu a zámku Tomáš Wizovský.

Dlouholetý organizátor bečovského kovářského sympozia a umělecký kovář Ivo Rudolf převzal v pátek v rámci oslav založení města ocenění mistr tradiční rukodělné výroby Karlovarského kraje. „Snažíme se tak vzdát hold jeho práci a řemeslu. Je jedním z lidí, kteří pečují o některé z tradičních řemesel, která by bez jejich snahy předávat je mladším generacím na našem území možná zanikla," uvedla krajská radní pro oblast kultury a památkové péče Olga Haláková. Rudolf je také autorem bečovské naučné stezky Po stopách umění a kovu a jejích kovaných informačních tabulí. Stezka propojuje historická místa v Bečově nad Teplou.

Veřejnosti se v regionu při Dnech evropského dědictví otevřou památky nejen v Běčově, ale také v Karlových Varech, Chebu, Mariánských Lázních nebo v Ostrově a Lokti na Karlovarsku. Jejich seznam je dostupný na webu Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska, které akci organizuje.

Dny evropského dědictví se v Česku konají s cílem propagovat historické dědictví od roku 1992 a každoročně otevírají pro zájemce architektonické, archeologické a sakrální památky, muzea, galerie a knihovny, technické památky a další prostory. Letošním mottem je Památky spojují svět.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Se svolením Národní památkový ústav

Štítky památky, památky v Karlovarském kraji, běžně nepřístupné památky, Bečov nad Teplou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidem se otevírají běžně nepřístupné památky v Karlovarském kraji  |  Z kraje  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.