Počasí dnes23 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Soud uznal odškodnění pro Němce, který chtěl přes hranice do SRN

Okresní soud v Chebu rehabilitoval občana bývalé Německé demokratické republiky Steffena Schlegela, který se v září 1989 pokusil spolu se dvěma přáteli o přechod hranice z tehdejšího Československa do Spolkové republiky Německo. Českoslovenští pohraničníci ho při tom zadrželi a postřelili do nohy. Po čtyřech dnech zadržování byl vyhoštěn a předán německé tajné službě Stasi. Soudce Rostislav Tomis rozhodl, že může požádat o odškodnění. To bude ale v řádu stovek korun.

Tehdy jednadvacetiletý Schlegel už dříve ve výpovědi uvedl, že se mu a jeho přátelům podařilo překonat první z plotů státní hranice. Pak po nich začali pohraničníci střílet. Pod palbou se jim podařilo překonat první i druhý plot, kde se nad nimi objevil vrtulník a snažil se je natlačit do hlubokých děr, které se za druhým plotem nacházely. Příslušníci Pohraniční stráže proti nim vypustili psy a pokračovali ve střelbě, přičemž jedna z nich trefila jeho tašku, kterou měl u sebe. Když už byl na zemi a vzdával se, příslušník pohraniční stráže ho z bezprostřední blízkosti střelil do levého lýtka.

Schlegelův obhájce Luboš Müller, který dnes muže zastupoval u soudu, řekl, že systém tehdejší ochrany státních hranic byl v přímém rozporu s článkem 12 mezinárodního patku o občanských a politických právech, kde se praví: "Každý může svobodně opustit kteroukoli zemi, i svou vlastní.“

Tento systém pak vedl k perzekuci, zraněním i smrti řady lidí. Úřad pro dokumentaci a vyšetřování zločinů komunismu i na základě Schlegelova případu začal stíhat tehdejší vysoké představitele komunistické strany a státu. Někdejší generální tajemník KSČ Miloš Jakeš se ale nedožil soudního verdiktu, bývalý tajemník ústředního výboru KSČ Jan Fojtík trpěl demencí a bývalý ministr vnitra František Kincl zase bludy.

Obhájce Müller dnes novinářům řekl, že podle zákona má nyní rehabilitovaný Němec nárok na něco přes 80 korun náhrady mzdy za den a zhruba 20 korun za den zadržení. V případě Steffena Schlegela to tedy dělá asi 400 korun.

Paradoxní je, že občané Německé demokratické republiky několik dní poté, co Schlegela postřelili pohraničníci na hranici, dostali souhlas k emigraci do Spolkové republiky Německo přes velvyslanectví v Praze.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky Karlovarský, Kraj, Soud, Okresní, Cheb, SRN

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Soud uznal odškodnění pro Němce, který chtěl přes hranice do SRN  |  Z kraje  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.