Počasí dnes22 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Kraj žádá vládu, aby otevřela lázně samoplátcům a chce nastavit parametry pro postcovidovou péči

Vedení Karlovarského kraje žádá vládu o zpřístupnění lázeňské léčebné péče hrazené samoplátci a to ihned po ukončení nouzového stavu. Volá rovněž po nastavení jednoznačných podmínek, které musí splňovat kvalitní postcovidová léčba. O podobné rozhodnutí v minulých dnech již žádali i představitelé Svazu léčebných lázní ČR.

„O podmínkách postcovidové lázeňské péče jednali zástupci Karlovarského kraje, Svazu léčebných lázní ČR, Institutu lázeňství a balneologie, Destinační agentury Živý kraj a další aktéři z oblasti lázeňství v regionu. Vedle požadavků na zpřístupnění lázeňské péče samoplátcům se dohodli na vzniku manuálu, jenž nastaví parametry kvalitní postcovidové lázeňské léčby, aby lidé přesně věděli, co má taková péče zahrnovat a která zařízení jsou schopna ji poskytovat,“ uvádí Jana Pavlíková, mluvčí Karlovarského kraje.

Aktivity zmíněných subjektů velmi zkomplikovala výměna ministrů zdravotnictví, což ale neznamená, že by se problém lázeňství měl někam odsunout nebo přestat řešit. „Lázeňství už nemůže dál čekat co nastane. Po dohodě s prezidentem Svazu léčebných lázní Eduardem Bláhou, byl osloven nový ministr zdravotnictví s žádostí o jednání. To by mělo vést k otevření lázní pro samoplátce, rozšíření indikačního seznamu pro lázeňskou péči o postcovidové indikace a další věci týkající se lázeňství. K aktivitě se připojí i Karlovarský kraj, který dopisem požádá vládu o diskusi na toto téma,“ vysvětlil náměstek hejtmana Vojtěch Franta (Piráti).

Předsedkyně sdružení lázeňských subjektů MEDISPA Jana Vaňková poukazuje na skutečnost, že je také třeba řešit podmínky, za kterých mohou různá zařízení nabízet takzvanou postcovidovou péči pro lidi po odeznění onemocnění COVID-19. „V první řadě je nutné formulovat náplň léčebného programu zaměřeného především na postižení dýchacích cest a další následky této nemoci, aby bylo jednoznačné, která lázeňská zařízení jsou schopna takovou léčebnou péči nabídnout,“ uvedla Jana Vaňková. 

Základní manuál, který popíše parametry léčebné postcovidové péče, připraví krajský Institut lázeňství a balneologie (ILAB). Podle jeho předsedy Ladislava Špišáka by měl být podklad zpracován do dvou týdnů- „Informace budou k dispozici nejen odborníkům v lázeňství a jednotlivým zařízením, aby věděla, zda podmínky splňují, ale rovněž veřejnosti,“ doplnil Ladislav Špišák.

Velmi důležitým tématem jednání s vládou je podle Vojtěcha Franty také nastavení co nejjednodušší možnosti přispět na rekonvalescenci spojenou s proděláním COVID-19 zdravotníkům a dalším profesím, jež se během své práce nevyhnuly nákaze koronavirem.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto facebook.com

Štítky samoplátci, lázeňská péče, zdravotníci, Karlovarský kraj, lázně, vláda, Svaz léčebných lázní České republiky, COVID-19, Vojtěch Franta, Jana Pavlíková, Eduard Bláha, Česká pirátská strana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj žádá vládu, aby otevřela lázně samoplátcům a chce nastavit parametry pro postcovidovou péči  |  Z kraje  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.