Počasí dnes28 °C, zítra26 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Kraj žádá rovné dělení miliard z Fondu spravedlivé transformace

Karlovarský kraj je jedním ze tří českých uhelných regionů, který může čerpat peníze z evropského Fondu spravedlivé transformace. Ten vyčlenil pro Českou republiku 42 miliard korun, které si rozdělí Karlovarský, Ústecký a Severomoravský kraj. Nyní se jedná o tom, podle jakých kritérií budou miliardy rozděleny.

„Na transformaci jsme připraveni a domníváme se, že by výše zmíněný balík peněz měl být rozdělen na třetiny. To znamená, že by pro náš kraj bylo počítáno se zhruba třinácti miliardami korun,“ vysvětluje Petr Kulhánek (STAN), hejtman Karlovarského kraje.

Ostatní regiony žádají, aby byl klíčem k rozdělování peněz například počet obyvatel nebo velikost. To je pro Karlovarský kraj nevýhodné, neboť je nejmenším a také v něm žije nejméně lidí.

„Nesouhlasíme s tímto postupem. Žádáme proto jak premiéra a ministry vlády, tak i hejtmany obou krajů kterých se čerpání peněz týká o spravedlivé dělení. Domníváme se, že náš kraj je daleko postiženější než ty okolní a všichni mají mít stejnou šanci a podmínky. Navíc se při spravedlivém rozdělení peněz odbourá vzájemná rivalita jednotlivých zúčastněných krajů,“ doplňuje Vojtěch Franta (Piráti), náměstek hejtmana pro transformaci regionu.

O tom, jestli s navrhovaným systémem rovného dělení budou ostatní hejtmani a vláda ČR souhlasit se rozhodne v následujících dnech. Karlovarský kraj i přesto spouští příjem strategických projektů, které mohou podávat jak obce a města, tak i soukromé subjekty. Své projekty chce podat i Karlovarský kraj.

„Během dubna dojde k tomu, že kraj sesbírá nejvýznamnější projekty a pošle je na Ministerstvo pro místní rozvoj, které následně vytvoří společný plán za tři regiony a Ministerstvo životního prostředí bude vypisovat jednotlivé programy,“ pokračoval dále náměstek hejtmana s tím, že příjem projektů bude otevřený do konce dubna.

Následně budou projekty v květnu a červnu hodnoceny a ty vybrané budou podpořeny. Co se týká financování, tak většinu z nich bude nutné předfinancovat z vlastních zdrojů. Evropská dotace přijde až po dokončení projektu. „Úspěšní žadatelé si ale budou moci na financování projektu půjčit a to za velmi výhodných podmínek. Připravena k tomuto financování je jak Evropská investiční banka tak Českomoravská záruční rozvojová banka,“ doplňuje hejtman kraje.

Jeho náměstek pro regionální rozvoj Patrik Pizinger (Místní) k celému procesu čerpání peněz z Fondu spravedlivé transformace dodává: „Je to proces, který tady nikdy nebyl. Dobře víme, že se s naším krajem musí něco stát. Je tady odklon od uhlí a je tady i covidová pandemie, která zasáhne do života kraje velmi citelně, protože kvůli pandemii kulhá i ta druhá noha, na které náš kraj stál. Ideální šanci vidíme v tom, že na tuto změnu dostáváme peníze, což je velká šance posunout se dopředu.“

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Denisa Albaniová

Štítky JTF, dotace, projekty, Karlovarský kraj, peníze, projekt, Česko, Ústecký kraj, Severní Morava, Petr Kulhánek, Starostové a nezávislí, Patrik Pizinger, Vojtěch Franta

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj žádá rovné dělení miliard z Fondu spravedlivé transformace  |  Z kraje  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.