Počasí dnes18 °C, zítra16 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Vláda nařídí testování, ale už neřekne, kde na to máme brát, říká ředitel obecně prospěšné společnosti

Nemoc covid-19 výrazně ohrožuje každodenní činnost společnosti Pomoc v nouzi. Ta má totiž běžně nedostatek personálu, který se v souvislosti s nákazou zaměstnanců a jejich rodinných příslušníků ještě zvyšuje. Podle ředitele Petra Beránka, není jednoduché zajištění veškeré péče, natož například povinného testování zaměstnanců.

„Působíme v Karlovarském kraji, takže jsme všechny zaměstnance vybavili potvrzením, aby mohli přejíždět z obce do obce a případně i z okresu do okresu a naštěstí tato potvrzení hlídkující policisté respektují,“ říká Petr Beránek na otázku týkající se omezení pohybu v jednotlivých městech a obcích.

Podle něj ani v době pandemie a tvrdých vládních opatřeních nejsou zásadní potíže s dostupností poskytovaných služeb.  Problémy jsou ale personální.

„Snažíme se maximálně dodržovat veškerá opatření, protože poskytujeme pomoc občanům a to je celým smyslem naší organizace. V momentě, kdy se ale vyskytne nákaza koronavirem na pracovišti nebo v domácnosti některého ze zaměstnanců, máme personální problém,“ pokračuje dále ředitel s tím, že on ani jeho zaměstnanci nezaregistrovali, že by pandemie výrazně ovlivnila už tak vždy mizivé projevy společenské odpovědnosti v podobě dárcovství.

Kvůli výše popsané personální nedostatečnosti musí ale společnost Pomoc v nouzi omezovat rozsah poskytovaných služeb.  Například pečovatelskou službu museli omezit jen na nejnutnější úkony, i když vždy po dohodě s klientem a osobami jemu blízkými.

„Samozřejmě informujeme také vedení obcí, v nichž musíme naši službu výrazně redukovat. Trvale ale pociťujeme nedostatek peněz na získání, udržení a rozvoj zaměstnanců. Základní mzdy převyšují minimální mzdu jen o pár tisíc a momentálně pociťujeme také nedostatek peněz na roušky a respirátory,“ pokračuje Petr Beránek a dodává: „Toužebně vyhlížíme avizované dotace Ministerstva práce a sociálních věcí na zvýšené personální a provozní náklady. Nyní vidíme, že povinné testování zaměstnanců nás bude stát další neplánované výdaje, a my doufáme, že obdržíme od státu odpovídající finanční podporu.“

A to nejsmutnější podle ředitele obecně prospěšné společnosti Pomoc v nouzi teprve přijde. „Bohužel až vše pomine a utichne, bude naše oblast zase tou výrazně opomíjenou. Tím ale nepopírám snahu vedení našeho kraje a některých lidí na ministerstvu práce a sociálních věcí měnit oblast sociálních služeb k lepšímu a za to jménem našich klientů děkujeme,“ uzavírá Petr Beránek.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pomoc v nouzi

Štítky pomoc v nouzi, koronavirus, Karlovarský kraj, dárcovství, Petr Beránek, pomoc, Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vláda nařídí testování, ale už neřekne, kde na to máme brát, říká ředitel obecně prospěšné společnosti  |  Z kraje  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.