Počasí dnes18 °C, zítra16 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Peníze z programu Spravedlivé transformace by mohly Karlovarskému kraji výrazně pomoci

Vedení kraje se obrací na ministry vlády s prosbou, aby při přerozdělování finančních prostředků z Operačního programu Spravedlivá transformace (OP ST) vzali v úvahu situaci našeho kraje, tedy toho nejslabšího, ze tří strukturálně postižených regionu v České republice.

„Konkrétně se vedení kraje obrátilo s prosbou o vstřícnost k našemu regionu na ministryni pro místní rozvoj Kláru Dostálovou (ANO) a ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO), kteří budou přerozdělovat finanční prostředky mezi jednotlivé prioritní osy programu,“ uvedla mluvčí Karlovarského kraje Jana Pavlíková.

Vedení kraje upozorňuje na historické sepětí s těžbou surovin, které zásadně ovlivnilo život obyvatel v na západě Čech. Na rozdíl od zbytku republiky se ekonomický propad v tomto regionu v posledních letech nadále prohlubuje.

„Z důvodu již téměř rok probíhající pandemie COVID-19 a závislosti kraje na odvětví lázeňství a cestovního ruchu se problémy násobí. Karlovarský kraj se dlouhodobě potýká s nejhorším HDP a s nejvyšší nezaměstnaností v ČR, významně postrádá zahraniční investice, řada firem na území kraje není schopna inovovat, chybí zde vysokoškolsky vzdělaní lidé a instituce. Proto se obracíme na ministerstva pro místní rozvoj a životního prostředí s prosbou o podporu úsilí našeho kraje o hospodářskou transformaci s ohledem na socioekonomické parametry, které nás dlouhodobě ovlivňují,“ vysvětlil náměstek hejtmana Vojtěch Franta (Piráti).

Karlovarský kraj se sám intenzivně zapojuje do jednání o Fondu pro spravedlivou transformaci a připravuje se na možnost čerpat z něj finanční prostředky.

„Vnímáme velmi aktivní přístup obou ministerstev při tvorbě tohoto operačního programu a věříme, že konkrétně našemu kraji vyjdou vstříc ve snaze o přeměnu regionu,“ dodal náměstek.

Operační program Spravedlivá transformace bude v období 2021–2027 zcela novým programem zaměřeným na řešení dopadů odklonu od uhlí v nejvíce zasažených regionech – Karlovarském, Moravskoslezském a Ústeckém kraji. Cílem podpory je zejména zajistit dostatek pracovních míst pro pracovníky, kteří odcházejí z uhelného průmyslu. Další prioritou je i zlepšení životního prostředí. OP ST chce podpořit opatření týkající se rozvoje malých a středních podniků, výzkumu a inovací, digitalizace, energetických úspor, oběhového hospodářství, rekultivací či pomoci při hledání zaměstnání.

Kraj má šanci získat v nadcházejících letech miliardy korun z Evropské unie na přeměnu regionu po útlumu těžby hnědého uhlí a na tvorbu nových pracovních míst. Připravenu má už přes stovku projektů v několika souhrnných oblastech za více než 70 miliard korun. Útlumem těžby uhlí bude nejcitelněji zasaženo především Sokolovsko. „U většiny projektů se prolíná téma vzniku nových pracovních míst, využití obnovitelných zdrojů, odpadové hospodářství, věda a výzkum, ekonomická diverzifikace, budování atraktivních odvětví,“ sdělil po jednání v Sokolově Jiří Štěrba, vedoucí oddělení projektových činností Krajského úřadu Karlovarského kraje.

A právě vedení Sokolova chce být na možnosti čerpání peněz rovněž připraveno. „Budeme se zabývat projekty zaměřenými například na rozvoj zaměstnanosti. K tomu lze využít třeba prostory bývalého železničního depa, kde mohou vzniknout místa pro podnikání,“ doplnil místostarosta Karel Jakobec (ODS).

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Denisa Albaniová

Štítky dotace, Operační program Spravedlivá transformace, Karlovarský kraj, peníze, pomoc, Česko, těžba, operační program, ANO 2011, Richard Brabec, Jana Pavlíková, projekt, Evropská unie, Karel Jakobec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Peníze z programu Spravedlivé transformace by mohly Karlovarskému kraji výrazně pomoci  |  Z kraje  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.