Počasí dnes19 °C, zítra21 °C
Neděle 12. května 2024  |  Svátek má Pankrác
Bez reklam

Kraj chce další armádní posily, tentokrát na odběrné místo pro pendlery

Pendleři mířící za prací do sousedního Německa se mohou nově nechat otestovat na mobilním odběrovém místě umístěném přímo na hraničním přechodu Pomezí. To zajistil a otevřel karlovarský kraj ve spolupráci s hasiči a chtěl tak zamezit obřím frontám, které se právě kvůli testování na hranicích tvořily během uplynulého víkendu. Pendleři totiž nově musejí při cestě do Bavorska předkládat každých osmačtyřicet hodin negativní test. Německo zařadilo Českou republiku na seznam zemí s vysokým rizikem nákazy Covid-19.

„Zájem přeshraničních pracovníků, kteří včera a dnes v Pomezí nad Ohří využili možnost provedení antigenního testu v mobilním odběrovém místě u hranic s Bavorskem, je stále velký. Kvůli nutnému zabezpečení dalšího provozu mobilního odběrového místa požádal kraj o pomoc Armádu ČR,“ sdělila Jana Pavlíková, mluvčí Karlovarského kraje.

Německo zpřísnilo podmínky vstupu do země a pendleři musejí předkládat negativní test každé dva dny. „Poptávka ze strany pendlerů neustává, z mého pohledu je proto velmi účelné toto odběrové místo zachovat. Testy jsme včera i dnes prováděli už od 4:00 hodin ráno. Personální kapacity HZS jsou ale omezené, z toho důvodu jsem kontaktoval zástupce Centrálního řídicího týmu plukovníka Petra Šnajdárka, který pomoc vojáků na základě žádosti Karlovarského kraje předběžně přislíbil,“ upřesnil hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek (KOA).

Řidiči, kteří pojedou na test, musí ve směru Karlovy Vary - Pomezí sjet v místě na 1. čerpací stanici (MOL) směr Truckpark, odtud už je potom trasa dovede přímo ke stanům.

„Mobilní odběrové místo zatím bude fungovat, dokud zájem ze strany pendlerů neopadne. Bez pomoci armády se ale neobejdeme,“ shrnul hejtman, který o víkendu žádal ministra zahraničních věcí a ministra zdravotnictví aby na vládní úrovni dohodli zmírnění podmínek pro české pendlery pracující v Bavorsku. Například v Sasku totiž stačí, když pendleři mají dva negativní testy za týden.

Situace ohledně nemoci covid-19 se v příhraničí nelepší. Aktuálně eviduje krajská hygienická stanice v Karlovarském kraji více než 4500 nakažených z čehož více než dva tisíce nemocných jsou právě na Chebsku.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto HZS KK facebook

Štítky pendleři, testy, Bavorsko, Sasko, odběrné místo, testování, covid-19, Německo, Karlovarský kraj, Česko, Jana Pavlíková, Armáda České republiky, Pomezí nad Ohří, Petr Kulhánek, Krajská hygienická stanice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj chce další armádní posily, tentokrát na odběrné místo pro pendlery  |  Z kraje  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.