Počasí dnes18 °C, zítra16 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

O stopy pro běžkaře je v Karlovarském kraji zájem

Zájem o běžkařské trasy v Karlovarském kraji je i kvůli uzavřeným lyžařským střediskům velký. Rolbaři začali tento týden upravovat stopy Krušnohorské magistrály. Nejvíc běžkařů se nyní pohybuje okolo Božího Daru a Abertam. Větší nápor ale očekávají provozovatelé tras o víkendu, obávají se poničených stop a nepořádku. Řekla manažerka společnosti První Krušnohorská Eva Nduwimana.

"Na hory teď jezdí hodně lidí, je to pro nás náročnější, protože přibývá těch, kteří nám stopy ničí, a očekáváme, že ten problém bude daleko výraznější," řekla Eva Nduwimana. "Jsou to hlavně lidé, kteří jezdí z měst, místní většinou ví, jak se na trasách chovat. Teď bylo méně sněhu, ta vrstva nebyla tak silná, ale tvrdá, a lidé tam chodí s kočárky nebo sáňkami a stopy tím ničí," popsala manažerka. Správci proto rozmístili podél cest cedule s upozorněním, aby lidé nevstupovali na upravené trasy.

Větší nápor lidí ale očekávají provozovatelé tento víkend. Podle meteorologů připadne nový sníh a teploty budou pod nulou, podmínky pro běžkaře tak budou ideální. Správci se ale obávají přeplněných parkovišť a větší koncentrace lidí. U těch tras, které jsou blízko obcí a jsou tam stánky s občerstvením, se obávají také většího nepořádku.

Díky sněžení vyjely v posledních dnech do terénu rolby, čtyřkolky i skútry. Podařilo se jim upravit většinu páteřních tras mezi Rolavou, Jelením, Perninkem, Abertam a Božím Darem, včetně Mílovské cesty nebo trasy Jelení - Chaloupky, a trasy mezi Suchou, Meluzínou a Macechou.

Běžkaři mohou díky nízkým teplotám a čerstvému sněhu v Karlovarském kraji lyžovat i v nižších polohách. Mohou se svést například na upravených trasách v okolí Březové u Sokolova nebo na vrchu Háj u Aše. Provozovatelé ale upozorňují na to, že velký počet návštěvníků se podepisuje na stavu tratí, které jsou na mnoha místech často poničené.

Karlovarský kraj letos přispěl obcím a spolkům na budování a údržbu lyžařských tras pro běžkaře 1,75 milionu korun.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto facebook.com

Štítky ČR, počasí, rekreace, hory, Karlovarský kraj, běh na lyžích, Abertamy, Boží Dar, Krušnohorská lyžařská magistrála

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O stopy pro běžkaře je v Karlovarském kraji zájem  |  Z kraje  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.