Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Hasiči budou nově monitorovat zásahy i ze vzduchu, díky velitelskému vozu s dronem

Vlakové neštěstí nebo rozsáhlý požár lesa. To jsou rozhodně situace, kdy je zapotřebí mít, co největší přehled. V tom hasičům pomáhají drony, nasazeny byly například u nehody v Perninku. Využít se dá i při pátrání nebo později na rozbor a výcvik budoucích hasičů.

Unikátní technika, která nemá v republice obdoby. To je velitelský vůz s dronem. Ten bude sloužit hlavně veliteli zásahu při mimořádných událostech. Skrze kamery bude moci posílat záběry i přímo na operační středisko nebo krizový štáb. Drony nejsou pro požárníku žádnou novinkou, využívat je zde začali před třemi roky.

Přenos z dronu ale byl pouze do obrazového zařízení u pilota a nebylo možné se získanými informacemi operativně pracovat. Vznikla tak myšlena na speciální techniku, která by zabezpečila možnost analyzovat informace důležité pro velitele zásahu získané z dronu přímo na místě události a v aktuálním čas,“ popsal mluvčí krajských hasičů Martin Kasal.

Dron disponuje i termokamerou, kterou budou moci využít u požárů, aby mohli lépe najít skrytá ohniska, využití najde i při pátrání po ztracených osobách. Samotný vůz má na sobě osm kamer, ty se dokážou otáčet o 360 stupňů, mají optický zoom a zvládnou kvalitně snímat i v noci.

Velitelské vozidlo má zabudované dvě pracoviště pro zpracování a distribuci videa z kamer a dronu. Auto je schopné současně přijmout signál z 9 kamer a dronu, následně zpracovat video a distribuovat formou streamu po internetu komukoliv, kdo dostane odkaz. Obrazové informace z dronu pak je možné přenášet kabelem i bezdrátově do dalších přijímačů přímo ve vozidle nebo v jeho blízkostí, například do štábu velitele zásahu. Ve vozidle je rovnou instalována i střižna pro případnou tvorbu spotů od zásahu pro média a na sociální sítě,“ komentuje Kasal.

Nasazován bude jen u živelných katastrof jako jsou lesní požáry nebo povodně, ale i u dalších událostí, kde je špatně přehledný terén. Podpora velitele zásahu ze vzduchu byla využita například u železničního neštěstí v Perninku, kde záběry z dronu pomáhali vyhodnotit celkový rozsah místa události, či například ještě před příletem letecké záchranné služby rekognoskovat možnosti přistání záchranářských vrtulníku co nejblíž místa neštěstí.

Cena vozidla je 3 810 290,- Kč. Celá částka byla hrazena z příspěvku Karlovarského kraje. Dovybavení vozidla včetně speciální elektrocentrály bylo v letošním roce hrazeno ze státního rozpočtu v celková částce 448 668,- Kč. Bezpilotní prostředek byl zakoupen v loňském roce díky příspěvku Města Karlovy Vary za celkovou cenu 790 534,- Kč.

Nové vozy i pro dobrovolné hasiče

Hned 16 automobilu putovalo do měst a obcí, které zřizují jednotky sboru dobrovolných hasičů. Kromě pořízení vozů přispěl Kkraj také na další vybavení pro jednotky dobrovolných hasičů, například na pořízení nové cisternové stříkačky, na dýchací přístroje, zásahové obleky a další.

​​„Dobrovolní hasiči si plně zaslouží podporu Karlovarského kraje, protože jejich role při zásazích ve městech a obcích je nezastupitelná. Znovu se to prokázalo při srážce vlaků v Perninku v červenci letošního roku, kdy při zásahu pomáhalo 9 hasičských jednotek, a to z Perninku a z okolních měst a obcí. Navíc tuto činnost dobrovolní hasiči vykonávají obětavě ve svém volném čase,“ zdůraznil při předání vozů náměstek hejtmana Martin Hurajčík.

Ohodnoť článek

Foto HZS KVK

Štítky hasiči, technika, dron, Karlovarský kraj, velitelský vůz, Pernink, požár, videokamera, Martin Kasal, Martin Hurajčík, sbor dobrovolných hasičů

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hasiči budou nově monitorovat zásahy i ze vzduchu, díky velitelskému vozu s dronem  |  Z kraje  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.