Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Po výpadku jsou památky v Karlovarském kraji plné turistů

Památky a turistické cíle v Karlovarském kraji měly kvůli koronaviru na jaře velké výpadky v počtu návštěvníků. Nyní je naopak návštěvnost vyšší, než bývá obvyklé. A to i přesto, že stále chybí zahraniční turisté a návštěvníci jsou převážně Češi.

Na hrad Loket, který je nejnavštěvovanější památkou v kraji, přišla podle ředitelky Jany Těžké od začátku sezony oproti minulému roku zhruba polovina návštěvníků. Z 35.000 turistů bylo jen deset procent cizinců. Začátek sezony byl pozvolný, v červenci už ale hrad navštívil rekordní počet lidí.

Za dobu uzavření loketského hradu kvůli nařízení vlády činí ztráta oproti loňským příjmům 3,5 milionu korun. "Výpadek je opravdu velký zásah do rozpočtu a do chodu celé organizace. Proto v současné situaci šetříme kde se dá a připravujeme se na další možné výpadky finančních prostředků. Omezili jsme stavební práce na objektech hradu, které ještě nejsou přístupné veřejnosti. Dále jsme zrušili věhlasnou kulturní akci Slavnosti purkrabího Půty, která by též byla ztrátová po finanční stránce a nebezpečná po stránce šíření viru," řekla ředitelka.

Vysokou návštěvnost v těchto dnech mají i na státním hradě a zámku v Bečově nad Teplou. Oproti loňsku podle kastelána zámku Tomáše Wizovského evidují ztrátu zhruba 12.000 návštěvníků a v pokladně zámku mají o 1,5 milionu korun méně. "Pokud si udržíme tento růst návštěvnosti, nemusely by být ztráty až tak výrazné. Původní odhady počítaly se ztrátami až 70 procent, nyní se díky přízni veřejnosti a při možném prodloužení sezony nepropadne pod hranici 70.000 návštěvníků, což by byl v průměru posledních let nakonec standardní výsledek," řekl Wizovský.

Vyšší návštěvnost oproti předchozím letům lze od začátku letních prázdnin sledovat podle kastelána Ondřeje Cinka i na zámku Kynžvart. Výrazně ale ubylo cizinců, kteří v minulých letech tvořili až 20 procent návštěvníků, teď je jich pouze pět procent.

Už nyní ale na zámku evidují finanční ztráty. "Velký tlak je na úspory. To v našem případě znamená zastavení různých projektů nebo jejich výraznou redukci. V současné době je velkým problémem plošné škrtnutí dvaceti procent peněz na průvodce, a to ve chvíli, kdy chodí návštěvníci ve vyšším počtu," uvedl Cink.

Ve velkém míří turisté i na loni opravenou Goethovu vyhlídku v Karlových Varech. Loni na ni přišlo 18.000 lidí, letos, i když se otevřela až po koronavirových opatřeních 5. června, přišlo už přes 11.000 návštěvníků.

Autoři | Foto facebook.com

Štítky ČR, rekreace, památky, turistika, Karlovarský, Karlovarský kraj, Loket, hrad, zámek, purkrabí, Ondřej Cink

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Po výpadku jsou památky v Karlovarském kraji plné turistů  |  Z kraje  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.