Počasí dnes11 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Zadržování dešťové vody řeší řada měst

Například v Sokolově se zajímají o možnosti zadržování vody stékající ze střech Základní školy Běžecká. Pomoci jim má dotace z ministerstva. Podobnou otázku řeší i v Karlových Varech, kde uvažují o vodopropustné dlažbě.

„Město Sokolov podalo Ministerstvu životního prostředí ČR, žádost o dotaci na realizaci projektu na vybudování takzvané retence (zadržování) dešťových vod stékajících ze střech Základní školy Běžecká,“ uvedl mluvčí sokolovské radnice Vladimír Meluzín.

Jednat by se mělo o dvě nádrže na zhruba 40 kubíků vody. Ty budou následně využívány k zalévání zeleně a ochlazování zpevněných povrchů v okolí školy. Vedení města se otázkou zadržování dešťové vody zabývá v několika rovinách a na letošní rok má na tyto projekty vyčleněno zhruba půl milionu korun v rozpočtu.

„Touto cestou se snaží v současnosti jít řada měst a obcí. Kvůli obrovskému množství zpevněných povrchů a napřímených koryt dochází v krajině při srážkách k rychlému odtoku vody. Důsledkem jsou povodně a sucho. Nádrž má několikerý přínos. Během srážek, hlavně přívalových, dochází k zadržení značného množství vod, což působí jako ochrana proti povodním. Voda je následně využívána k zavlažování trávníku, což šetří pitnou vodu a pomáhá vodu zasakovat a udržet v místech, kde napršela. V horku pak kropení vodou ochlazuje povrch i vzduch,“ dodal mluvčí Sokolova.

Stejné téma řeší i v Karlových Varech, kde se vedení města bude snažit odvést co nejméně vody do kanálů a chystá už první vzorový projekt.

„V současnosti v podstatě vše, co naprší, bez užitku odteče z ulic a chodníků do kanalizace. To chceme postupně změnit,“ uvedl náměstek karlovarské primátorky Petr Bursík (ODS).

Tam, kde je to možné, proto chce město používat vodopropustnou dlažbu. Prvním místem, kde ji vyzkouší, bude Šeříková ulice v Sedleci, jejíž rekonstrukci chystá.

Speciální dlažba má být umístěna na parkovací místa. Její povrch dokáže propouštět vodu a navíc má i další důležitou vlastnost – dokáže odfiltrovat zbytky ropných látek, které na silnici mohou být. Tím se voda stane vhodnou pro zavlažování okolní zeleně.

„Toto bude vzorový projekt. Podobně plánujeme pokračovat i při dalších rekonstrukcích ulic,“ dodal Bursík.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky dešťová voda, zadržování, projekt dešťovka, dotace, Karlovarský kraj, povrchová voda, dlažba, Sokolov, projekt, Karlovy Vary, Ministerstvo životního prostředí České republiky, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zadržování dešťové vody řeší řada měst  |  Z kraje  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.