Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Vodáci už mohou splouvat řeky. Pár omezení by se ale našlo

Co Čech, to vodák. Splouvat řeky se každoročně vydají statisíce lidí. Letos vodácká sezóna začala se zpožděním. Řada velkých jarních akcí musela být kvůli pandemii zrušena. Nyní se na vodu milovníci řek už mohou vydat. Roušku si ale na lodi rozhodně sundavejte, v případě převržení může způsobit problémy.

Přes půl milionu lidé ročně sjíždí tuzemské řeky. Tato kratochvíle jim neujde ani letos. Co se týče pravidel, pár omezení tu je. Podle Asociace vodní turistiky a sportu je jízda na kajaku nebo dvoučlenné kánoi bez problémů. Na raftu ovšem není možné rozestupy ohlídat a tak by na něm měli jet pouze členové rodiny.

,,Na lodi se splouvá zásadně bez roušky, protože rouška by mohla znamenat vážné riziko v případě převržení,“ upozorňuje předseda asociace Petr Ptáček. ,,Ale jinak na té řece, pokud nebude zrovna zácpa u jezu, že se bude hodně lodí přenášet, tak si myslím, že nebude problém ta pravidla rozestupů dodržovat,“ dodává.

Na co upozorňuje, je nařízení ministerstva zdravotnictví, které nedoporučuje konání putovních vodáckých táborů.

,,Různé organizace, ať už jsou to skauti nebo Klub českých turistů nebo další organizace, které mají mládežnické oddíly, tak defacto nemohou vyrazit na putovní tábory. Je to takový paradox, že na vodě, když ty děti pojedou s rodinou nebo s nějakou partou a budou cestovat od kempu ke kempu, tak to problém není,“ postěžoval si Ptáček

Kempy jsou připravené

Podle provozovatelů kempů je už teď zájem o ubytování nebo výpůjčky lodí, srovnatelný s loňským rokem. Ve vodáckém kempu Dronte,  který provozuje tři tábořiště v Lokti, Sokolově a v Kynšperku nad Ohří, již sezonu zahájili. Koncem dubna začali pronajímat loďky vodákům.

,,Očekáváme letos větší nápor, lidé už objednávají. Opatření v kempech jsou stejná jako v ubytovacích zařízeních. Na sociálkách je desinfekce a obsluha nosí roušky,“ popisuje  ředitel Dronte Ohře, Vladimír Šeda. I tady se loďky pravidelně desinfikují i je obsluha vydává v rouškách a rukavicích.

Větší starosti všem dělá samotná voda

,,Prakticky dneska ty řeky mají průtoky jako na konci  července nebo začátkem srpna a to je teprve květen. Takže uvidíme jak to dále bude postupovat, teďka ty deště nějakým způsobem pomohly zvýšit průtoky v řekách, ale myslím si, že to bude jen chvilkové a potom dojde opět k tomu, že té vody bude relativně málo. Obáváme se toho," říká Petr Ptáček.

Samotný stav a sjízdnost řek je možné sledovat na webových stránkách raft.cz

Ohodnoť článek

Foto Pixabay.com

Štítky vodáci, řeky, kempy, turistika, opatření, rouška, Petr Ptáček, Asociace vodní turistiky a sportu, Vladimír Šeďa, Klub českých turistů

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vodáci už mohou splouvat řeky. Pár omezení by se ale našlo  |  Z kraje  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.