Počasí dnes12 °C, zítra16 °C
Středa 8. května 2024  |  Svátek má Statní svátek
Bez reklam

Firmám v Karlovarském kraji vadí hlavně uzavřené hranice

Největším problémem firem v Karlovarském kraji jsou v současné době protikoronavirových opatření uzavřené hranice a výrazný úbytek zakázek. Vyplynulo to z dotazníkového průzkumu, který už podruhé během vládních opatření provedla Krajská hospodářská komora Karlovarského kraje (KHK KK). Dopady do zaměstnanosti se podle průzkumu zřejmě nejvíc projeví v červnu a červenci.

"Mimořádná opatření zasáhla nějakým způsobem více než tři čtvrtiny podnikatelů v Karlovarském kraji, což je oproti březnovému otazníkovému šetření nárůst o 25 procent," uvedl předseda představenstva KHK KK Tomáš Linda. "Sedmatřicet procent subjektů omezilo svůj provoz nebo činnost na 25 až 75 procent, ještě větší omezení pak musela zavést necelá třetina dotazovaných firem. Ty nyní podnikají maximálně na 25 procent, případně vůbec," pokračoval Linda. Nejčastěji negativní dopady zaznamenává sektor služeb a silniční dopravy.

Asi 90 procent podnikatelských subjektů zasáhl pokles počtu zakázek. Téměř polovina oslovených zaznamenala pokles o 50 a více procent. Zhruba dvě třetiny firem, konkrétně 67 procent, očekávají další pokles zakázek i v následujících týdnech. "Je zde ale vidět optimističtější prognóza podnikatelů, v březnu totiž propad zakázek očekávalo 87 procent podnikatelů," podotkl Linda. I přesto ale někteří nevylučují, že budou muset podnikání ukončit.

Své zaměstnance podle květnového průzkumu muselo propustit už 17 procent subjektů. Většina z nich, 70 procent, je ze sektoru služeb, převážně z hotelnictví, cestovního ruchu a lázeňství. Jak z průzkumu vyplývá, velká část firem bude propouštět své zaměstnance po ukončení programu Antivirus, který je nejvyužívanější státní podporou. Tento program je podle komory prozatím schválený do konce května. Největší přísun nezaměstnaných se tedy dá předpokládat v červnu a červenci.

Právě na potřebu prodloužení státní podpory zaměstnanců, pro které teď není práce, upozorňují od počátku vládních nařízení zejména lázeňské provozy. U nich se očekává, že návrat do normálu bude trvat mnoho měsíců po skončení mimořádných opatření. Důvodem je i to, že byly z velké části závislé na klientech ze zahraničí.

Druhého dotazníkového šetření se zúčastnilo 82 firem z celého Karlovarského kraje, a to z pěti hlavních oborů činnosti - služeb, zpracovatelského průmyslu, dopravy, stavebnictví a zemědělství. Do průzkumu byli zahrnuti živnostníci bez zaměstnanců, malé a střední firmy a velké firmy do 630 zaměstnanců. Zástupci firem odpovídali v první polovině května.

Autoři | Foto facebook.com

Štítky ČR, hospodářství, koronavirus, firmy, Karlovarský, Karlovarský kraj, průzkum, Tomáš Linda, Hospodářská komora

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Firmám v Karlovarském kraji vadí hlavně uzavřené hranice  |  Z kraje  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.