Počasí dnes20 °C, zítra21 °C
Neděle 22. září 2024  |  Svátek má Darina
Bez reklam

V obvodu Sokolov zvítězila již v prvním kole Mračková Vildumetzová (ANO)

V senátním volebním obvodu Sokolov zvítězila již v prvním kole nynější poslankyně ANO Jana Mračková Vildumetzová. Získala přes 50 procent hlasů, vyplývá z výsledků na www.volby.cz. Neuspěl tak dosavadní senátor STAN Miroslav Balatka. Mračková Vildumetzová získala 50,72 procenta hlasů. Druhý Balatka dostal 25,41 procenta.

K volbám v tomto obvodu přišlo 27,05 procenta voličů. O post senátora se ucházelo šest kandidátů. Na třetím místě skončil Jan Picka (VOK) s 11,65 procenta hlasů. Čtvrtý v pořadí je Josef Vaněk (SPD) s 5,2 procenta hlasů. Pátou příčku obsadil Alexandr Terek (HNHRM), volilo ho 3,69 procenta lidí.

Nová senátorka za Sokolovsko a Mariánskolázeňsko dnes přijela do krajského volebního štábu až po 19:00. Sklidila potlesk kolegů. „Mám ohromnou radost, nemám slov, protože postoupit z prvního kola, když je šest kandidátů, jsem vůbec nečekala," řekla Jana Mračková Vildumetzová. „Já jsem to říkala mnohokrát, že dneska pětikoalice má Sněmovnu, má Senát, má s největší pravděpodobností i pana prezidenta. A v Senátu potřebujeme posílit, potřebujeme být více slyšet, více vidět. Jak vidíte, tak všechny tisky, které jdou z Poslanecké sněmovny, ať už je to konsolidační balíček, ať už je to valorizace důchodů a další věci, tak se tam pouze schválí a jdou právě k podpisu panu prezidentovi. Myslím si, že některé tisky by se měly vrátit do Poslanecké sněmovny a měla by se o nich vést další debata a měly by být třeba navrženy úplně jinak," řekla o své motivaci jít do Senátu Mračková Vildumetzová.

V roce 2018 zvítězil v Sokolově Miroslav Balatka. Ve druhém kole získal 59,47 procenta hlasů. Druhá skončila Renata Oulehlová (ANO). Voleb se zúčastnilo devět kandidátů.

Vítězem krajských voleb v Karlovarském kraji je ANO, získalo 28 mandátů

Krajské volby v Karlovarském kraji vyhrálo ANO, získalo 28 mandátů v zastupitelstvu, které má 45 členů. Druhý skončil STAN se sedmi mandáty. Třetí SPD a Trikolora bude mít čtyři zastupitele. Voleb se zúčastnilo 30,01 procenta voličů.

Balatka je zklamaný velmi nízkou účastí. „To, že nebude druhé kolo senátních voleb, je pro mě překvapení. Bylo to pro mě zajímavých šest let, kdy jsem sbíral zkušenosti. Jsem rád, že vznikl podvýbor pro regiony v transformaci, který sdružuje ústecké, moravskoslezské a karlovarské senátory, a snaží se tlačit společná témata výš. Už máme za sebou i první výsledky. Trochu mě mrzí, že se už nebudu účastnit prosazení zákona pro strukturálně poškozené regiony, ale bude to muset zvládnout někdo jiný. Kolegyni Mračkové Vildumetzové gratuluji a přeji hodně štěstí," řekl Balatka.

Mračková Vildumetzová kandidovala například proto, aby posílila v Senátu postavení současné opozice. Pomoci chce také s tím, aby obce měly dostatek peněz na svůj rozvoj, s hledáním praktických lékařů či pediatrů pro obce, hodlá také zlepšit podmínky pro policisty a hasiče.

Mračková Vildumetzová byla v minulosti například místopředsedkyní Sněmovny a v letech 2016 až 2019 byla hejtmankou Karlovarského kraje. V minulosti působila na ministerstvu vnitra, byla starostkou Horního Slavkova. Byla i předsedkyní Asociace krajů.

V roce 2017 byla poprvé zvolena do Sněmovny, mandát obhájila i v roce 2021 a byla zvolena místopředsedkyní Sněmovny. Předloni z funkce místopředsedkyně odstoupila, byla totiž terčem kritiky v souvislosti s kauzou Dozimetr, která se týká možné korupce kolem pražského dopravního podniku.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Anh Tuan Tran

Štítky ČR, volby, senát, Sokolov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V obvodu Sokolov zvítězila již v prvním kole Mračková Vildumetzová (ANO)  |  Volby  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.