Počasí dnes11 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Nabídku ODS a KDU-ČSL k jednání trojblok nevyslyšel, nechce se vzdát postu hejtmana

Vedení ODS a KDU-ČSL v Karlovarském kraji se v minulých dnech rozhodlo ukončit jednání s vítězem voleb hnutím ANO a nabídlo jednání druhé straně reprezentované zejména STANem a Piráty. Cílem bylo odblokovat patovou situaci při tvorbě budoucí vládnoucí koalice. Jednání ale zkrachovala hned na začátku.

„Naše platforma zastupující sedm zastupitelských mandátů (ODS a KDU-ČSL s podporou Strany soukromníků ve shodě s dalšími třemi zastupiteli) se včera setkala se zástupci koalice tvořící se kolem STANu a Pirátů s dalšími třemi subjekty. S ohledem na doposud patovou situaci jsme se pokusili nabídnout smírné a konstruktivní řešení, které by vyřešilo zablokovaný stav. Náš návrh by vyřešil osobní antipatie a jisté nevraživosti, které dnes již vyplouvají na povrch. Do jednání jsme předložili požadavek na nominaci hejtmana a dvou členů Rady kraje, tak abychom mohli dostatečně prosazovat zájmy voličů, které zastupujeme,“ uvedl předseda karlovarské ODS Jiří Vaněček.

Trojblok STAN, Pirátů a VOK, ke kterému se přidali zastupitelé za Místní a většina zastupitelů SNK1 - Starostů našeho kraje a který má tak 21 mandátů je prý ochoten částečně ustoupit a jednat o kompromisu. ODS s KDU-ČSL ale trvají na tom, že budou mít hejtmana. Toho ale chce delegovat i Trojblok s tím, že má k dispozici 21 hlasů.

„Subjekty spojené s koaličním projektem kolem STAN a Pirátů se tedy rozhodly náš návrh odmítnout a dál tak držet Karlovarský kraj bez výhledu na vytvoření funkční koalice. Naopak nám předložili jejich podmínky, za kterých jsou ochotni s námi vyjednávat. To podle nás neodpovídá situaci, kdy jsme byli opakovaně vyzýváni k odblokování patové situace, o což jsme se pokusili. S ohledem na to, že jsme již během dne obdrželi negativní odpověď na náš návrh, schůzka dojednaná na dnešní večer ztratila smysl,“ dodal Jiří Vaněček.

ODS a KDU-ČSL dosud jednaly pouze s ANO. Spolu se třemi zastupiteli z jiných stran, kteří se k tomuto projektu připojili přes odlišné stanovisko stran, za které byli zvoleni, má tato skupina 20 hlasů. Vítězné hnutí ANO ale nabídlo koalici ODS a KDU-ČSL místo hejtmana.

Mimo oba bloky zůstává SPD. Vzhledem k patové situaci, kdy ani jeden blok není schopen dát dohromady většinu, by řešením mohla být spolupráce, ať už otevřená nebo neoficiální, právě s SPD. Takovou spolupráci ale už před volbami jasně odmítlo hnutí STAN i Piráti, zatímco ANO jednání s SPD o koalici nikdy nevyloučilo.

Ustavující zasedání krajského zastupitelstva, na kterém by se mělo volit nové vedení kraje, bude ve čtvrtek. Pokud se vedení kraje nezvolí, jednání se předloží a bude se opakovat za týden nebo i znovu až do zvolení nového vedení. Do té doby řídí kraj dosavadní vedení kraje, které je složené z ANO, ODS, hnutí Místní, Pirátů a jednoho radního zvoleného za SPO.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto archiv

Štítky volby, politika, Karlovarský kraj, ODS, KDU-ČSL, ANO 2011, Česká pirátská strana, koalice, Starostové a nezávislí, Svoboda a přímá demokracie, Strana soukromníků České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nabídku ODS a KDU-ČSL k jednání trojblok nevyslyšel, nechce se vzdát postu hejtmana  |  Volby  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.