Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 20. září 2024  |  Svátek má Oleg
Bez reklam

Ustavující zasedání nově zvoleného krajského zastupitelstva bude v KV Aréně

Nově zvolení zastupitelé Karlovarského kraje se poprvé sejdou ve čtvrtek 12. listopadu v míčové hale KV Arény. Podle dosavadních výsledků povolebních jednání ale není jasné, zda se podaří zvolit hejtmana a radu kraje

„Zastupitelé se sejdou ve čtvrtek v 11 hodin. V případě, že se během jednání ustavujícího krajského zastupitelstva nezvolí hejtman a Rada kraje, jednání zastupitelstva se přeruší a do 7 dnů se musí uskutečnit další jednání zastupitelstva Karlovarského kraje. V mezičase vede kraj stávající hejtman a radní. Pokud by se stalo, že ani na dalším jednání nebude vedení kraje zvoleno, znovu se jednání přeruší a tak to půjde stále dále,“ vysvětluje mluvčí krajského úřadu Jana Pavlíková.

Podle zákona o krajích ale platí, že když se zastupitelstvo nesejde po dobu delší než 6 měsíců tak, aby bylo schopno se usnášet, nebo nezvolí-li hejtmana do 6 měsíců ode dne, kdy byl odvolán nebo se funkce vzdal, nebo do 6 měsíců ode dne ustavujícího zasedání, ministerstvo je rozpustí a ministr vnitra vyhlásí nové volby.

„Krajský úřad samozřejmě funguje beze změn, činnosti úředníků se dotýkají jen opatření a omezení související s koronavirem,“ dodala krajská mluvčí.

Situace v povolebních vyjednáváních je v Karlovarském kraji velmi složitá a o sestavení vládnoucí koalice se snaží hned několik subjektů. Ty začaly jednat ihned po volbách, aniž by respektovaly jejich výsledky. Ihned po jejich zveřejnění se totiž do vyjednávání pustilo jak vítězné ANO, tak i STAN, který uzavřel takzvaný trojblok s Piráty a VOK.

K ANO se později přidala koalice ODS a KDU-ČSL a postupem času i několik poslanců z rozštěpených  subjektů. Koalice postavená na základech dosavadního vedení kraje má aktuálně 20 mandátů. Oproti tomu zmiňovaný trojblok spojený s Místními a SNK1 má o jeden hlas více. Ani jedna strana tak nemá potřebných alespoň 23 hlasů pro nadpoloviční většinu v pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu.

Zatímco ANO s ODS a KDU-ČSL se již pokusilo navrhnout několik možných variant a podob vládnoucí koalice, jejich soupeři z řad STAN a Pirátů mají stále jeden jediný požadavek a to je neúčast ANO ve vedení kraje.

ODS a KDU-ČSL tak přichází s opětovnou snahou postavit koalici založenou na spolupráci parlamentních stran.

"Nejdůležitější je z našeho pohledu program budoucího vedení kraje, který musí být postaven na hospodárnosti, odbornosti a kvalitním rozvoji našeho kraje. Pokud představitelé ostatních demokratických stran myslí vážně svou starost o náš kraj, nebudou tato jednání blokovat na úkor osobních ambicí o jednotlivé pozice ve vedení kraje," uvedl ve výzvě lídr kandidátky ODS a KDU-ČSL Karel Jakobec (ODS).

Ten navíc dostal od vítězného ANO nabídku, aby měla koalice ODS a KDU-ČSL místo hejtmana. "Vnímáme to jako pokus pro odblokování patové situace a konstruktivní snahu o postavení nového vedení našeho kraje," doplnil Jakobec s tím, že o hejtmanovi bude ještě ODS a KDU-ČSL jednat.

K odblokování situace by tak bylo potřeba změny postoje některého ze subjektů na druhé straně pomyslné barikády. Tam ale pravděpodobně stále platí již zmíněná jedna jediná podmínka a to je vyšachování vítěze voleb hnutí ANO z vládnoucí koalice, což je od začátku vyjednávání priorita lídra STAN Petra Kulhánka. Společně na tom trvají STAN, Piráti a část VOK, ke kterým se postupně přidali Místní a SNK1. Oba posledně zmiňované subjekty přitom ale stále připouštěly, že budou jednat s oběma stranami a Místní dokonce již jednou odešli do opozice, neboť nechtěli být pomyslným jazýčkem na vahách.  "Vzhledem k tomu, že všechny uvedené subjekty si vzájemně potvrdily jednotu v dalším koaličním jednání, navrhovaný formát koalice parlamentních stran se ukazuje jako nereálný, respektive menšinový," uvedl lídr kandidátky STAN Petr Kulhánek (KOA), který tak opětovně zve koalici ODS a KDU-ČSL k jednání a snaží se je přetáhnout na svou stranu.

Se zástupci SPD o podílu na vládnoucí koalici ani jedna ze stran zatím jednat nehodlá.

Patová situace v Karlovarském kraji tak i nadále pokračuje a kraj je posledním v celé republice, kde je složení vítězné koalice absolutně nejisté. Určitou zajímavostí celé situace je fakt, že Piráti a Místní dosud sedí s ANO a ODS ve vládnoucí koalici Karlovarského kraje a před krajskými volbami si fungování koalice v uplynulých čtyřech letech pochvalovali.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Petr Tibitanzl

Štítky volby, politika, Karlovarský kraj, koalice, ODS, ANO 2011, KDU-ČSL, KV Arena, Starostové a nezávislí, Česká pirátská strana, Karel Jakobec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ustavující zasedání nově zvoleného krajského zastupitelstva bude v KV Aréně  |  Volby  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.