Počasí dnes6 °C, zítra6 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

V Karlovarském kraji jedná ANO i se zastupiteli menších stran

V Karlovarském kraji by mohla vzniknout koalice založená na spojení ANO, koalice ODS s KDU-ČSL a jednotlivců, kteří by se ke koalici připojili z ostatních menších stran. Na krajském úřadě se dnes uskutečnilo první společné jednání. Takto sestavená koalice by mohla získat ve 45členném zastupitelstvu většinu. Některé menší strany se ale od svých zastupitelů, kteří se rozhodli jednat samostatně, distancovaly.

Na dnešní jednání s ANO a koalicí ODS a KDU-ČSL přišli lidé z Volby pro kraj (VOK) a SNK1 - Starostové našeho kraje. Ze čtyř zastupitelů za hnutí Místní by byli pro koalici s ANO tři lidé, dva zastupitelé ze tří za VOK už společný postup podepsali, z SNK1 by se mohlo jednat minimálně o jednoho zastupitele.

"Jak jsme deklarovali, chceme vytvořit většinovou koalici, a proto se s těmi dalšími subjekty setkáváme," řekla po jednání novinářům krajská předsedkyně ANO a náměstkyně hejtmana Jana Mračková Vildumetzová. Konkrétní termín, do kdy by chtěly ANO a ODS znát vyjádření, ale nebyl stanoven, dodala.

Lídr VOK Josef März řekl, že si dnes zástupci hnutí přišli poslechnout návrhy, ale musí je nejdříve probrat s kolegy. "Nebudu předjímat, protože si to všichni musí probrat ve svých orgánech a svých hnutích," uvedl Josef März. Šlo podle něj jen o další z řady jednání.

Také Jitka Pokorná, zvolená za SNK1, řekla, že šlo o první jednání. "Zeptejte se za týden," dodala. Hnutí SNK1 přitom dnes na sociální síti prohlásilo, že "v případě, že se na sestavení koalice na bázi přeběhlíků bude podílet i někdo z nových zastupitelů SNK1 - Starostové našeho kraje, bude to jeho osobní aktivita učiněná v rozporu s názorem našeho hnutí."

Po volbách se v Karlovarském kraji vytvořily dva bloky, které se snažily o vytvoření koalice. Na jedné straně ANO (13 mandátů) s koalicí ODS a KDU-ČSL (čtyři mandáty), na druhé straně pak trojblok STAN (osm mandátů), Pirátů (šest mandátů) a VOK (tři mandáty). Jenže dva lidé z VOK už přešli na stranu bloku pod vedením ANO.

O vlastní podobu široké koalice se v pátek pokusila hnutí Místní a SNK1, kteří dohromady disponují sedmi hlasy v zastupitelstvu. Obě hnutí sezvala zástupce všech stran kromě SPD na společné jednání. Bylo ale krátké a bezvýsledné. Místní získali v krajských volbách v Karlovarském kraji čtyři mandáty, SNK1 tři. SPD má čtyři zastupitele.

Autoři | Foto facebook.com

Štítky ČR, volby, kraje, Karlovarský kraj, koalice, ANO 2011, ODS, KDU-ČSL, Starostové a nezávislí, Josef März, Svoboda a přímá demokracie, Jana Mračková Vildumetzová, Česká pirátská strana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Eva Kubíčková

"Obě hnutí sezvala zástupce všech stran kromě SPD " Ještě bude někdo házet SPD do jednoho koše s ANO nebo demoblokem?

Středa, 21. října 2020, 18:09Odpovědět

V Karlovarském kraji jedná ANO i se zastupiteli menších stran  |  Volby  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.