Počasí dnes8 °C, zítra5 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Žalob na neplatnost voleb v Karlovarském kraji bylo podáno více

Vedení Krajského úřadu Karlovarského kraje má zatím neoficiální informace o tom, že byly podány žaloby na neplatnost voleb nebo hlasování do Zastupitelstva Karlovarského kraje. Karlovarská drbna o jedné žalobě informovala v neděli s tím, že ji podal předseda hnutí Zdraví, sport a prosperita Petr Ajšman.

„Máme neoficiální informaci o tom, že byly podány žaloby na neplatnost voleb nebo hlasování do Zastupitelstva Karlovarského kraje.  Proto jsme zejména s ohledem na zákonem stanovené termíny a navazující přípravu a konání ustavujícího Zastupitelstva Karlovarského kraje požádali Krajský soud v Plzni o sdělení, zda byly podány žaloby na neplatnost hlasování, neplatnost voleb nebo neplatnost volby kandidáta do Zastupitelstva Karlovarského kraje. Na odpověď zatím čekáme,“ uvedla mluvčí krajského úřadu Jana Pavlíková.

Podle informací předsedy hnutí Zdraví, sport a prosperita Petra Ajšmana se jedná o žalobu na neplatnost hlasování a autoři žaloby se domnívají, že byl porušen volební zákon. Jako jeden z důvodů uvádí nedoručení volební lístků do více než dvaceti lokalit Karlovarského kraje a tím znemožnění voličům mít dostatek času na přípravu a zodpovědný výběr voleného subjektu.

„Máme zmapováno zhruba dvacet oblastí, kde nebyly vůbec doručeny volební lístky. Ze zákona vyplývá, že volební lístky musí mít volič ve schránce minimálně dva dny před začátkem voleb a my máme svědectví i poštovních doručovatelů, že volební lístky v některých částech měst a obcí nedoručovali,“ říká Petr Ajšman.

Podle právního oddělení Krajského úřadu Karlovarského kraje, se ale tímto problémem už v minulosti soudy zabývaly a nikdy platnost voleb nezrušily. Konkrétně se tímto problémem zabýval i Nejvyšší správní soud v roce 2016, kdy byl pravděpodobně žalován podobný skutek, tedy nedoručení volebních lístků. V žalobě to ale zřejmě bylo popsáno velmi obecně, neboť soud konstatoval:

„Takto obecně formulovaná námitka však k prohlášení voleb za neplatné vést z podstaty věci nemůže, neboť ani v tomto případě není zřejmé, kterým osobám (vyjma samotného navrhovatele) bylo z důvodu tvrzeného pochybení znemožněno právo volit, resp. kolik takových osob mělo být. Nadto se každý volič, jemuž hlasovací lístky z jakéhokoli důvodu doručeny nebyly, mohl obrátit na příslušný obecní úřad a domáhat se jejich vydání, popřípadě si je mohl vyzvednout přímo ve volební místnosti. Aniž by tedy Nejvyšší správní soud ověřoval pravdivost tohoto navrhovatelova tvrzení, dospěl k závěru, že i pokud by k tvrzenému pochybení vskutku došlo, nejednalo by se o natolik intenzivní porušení volebního zákona, že by zakládalo důvod k prohlášení voleb za neplatné…“

Soud obdržel žalobu na neplatnost hlasování v krajských volbách v Karlovarském kraji

Žalobu podal předseda Hnutí Zdraví sport a prosperita Petr Ajšman, který má pro své jednání řadu vysvětlení. Tím nejzásadnějším je podle jeho slov nedodržení zákona o doručení volebních lístků voličům.

Jak soud rozhodne v případě žaloby na volby v Karlovarském kraji, kde jsou podle Petra Ajšmana jasně specifikované lokality kam, nebyly doručeny volební lístky, jsou zde svědecké výpovědi doručovatelů i dotčených voličů, je zatím stále otázkou. A stejný otazník zatím visí i nad další nebo dalšími podanými žalobami ke Krajskému soudu v Plzni. Situaci budeme samozřejmě i nadále sledovat.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto drbna.cz

Štítky volby, žaloba, neplatnost hlasování. Karlovarký kraj, Karlovarský kraj, krajský úřad, Krajský soud v Plzni, Nejvyšší správní soud České republiky, Jana Pavlíková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Žalob na neplatnost voleb v Karlovarském kraji bylo podáno více  |  Volby  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.