Počasí dnes11 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Krajská koalice se v Karlovarském kraji rodí pomalu

Podoba krajské koalice v Karlovarském kraji stále není jasná. O získání parterů se snaží na jedné straně vítězné ANO, na druhé straně STAN s Piráty a části hnutí Volba pro kraj (VOK). Rozhodující bude zřejmě postoj hnutí Místní - Hnutí nezávislých za harmonický rozvoj města a obcí. Ti ale budou o dalším postupu teprve rozhodovat. Na dočasnou dobu bude exkluzivně jednat s ANO koalice ODS+KDU-ČSL.

"Trojblok STAN, Piráti, VOK se sešel k dialogu s hnutím Místní. Byla to prezentace našich představ o prioritách a správě jednotlivých oblastí kraje, na které navazovala diskuse k jednotlivým tématům," sdělil lídr kandidátky STAN Petr Kulhánek (KOA). V úterý trojblok jednal i s ODS/KDU-ČSL a s SNK1. "Vysvětlili jsme naši myšlenku druhého kroku povolebních jednání poté, co jsme dokončili úvodní kolo. Tím krokem je zahájení diskuse nad možnou skladbou krajské exekutivy a diskuse nad programovými prioritami a možné koaliční smlouvě," uvedl Kulhánek s tím, že ale musí být jasné, že zúčastněné subjekty dají dohromady v zastupitelstvu většinu.

Proto bude důležité, s čím přijde hnutí Místní, které sice má v 45členném zastupitelstvu jen čtyři mandáty, ale v současné situaci, kdy na jedné straně stojí ANO se 13 mandáty a na druhé straně STAN, Piráti a VOK se 17 mandáty, hraje významnou roli. A je si toho vědomo.

"Potkali jsme se STAN, Piráty a tím, co zbylo z VOK, poté jsme seděli s ODS+KDU-ČSL i se SNK1. Nešlo o nějaké koaliční jednání, ale spíš o seznámení s tím, jak vnímají situaci a jak ji vnímáme my. Bohužel ti velcí hráči se za týden nedokázali posunout ani o kousek," řekl lídr kandidátky Místních Patrik Pizinger.

Situace je o to nepřehlednější, že kandidující subjekty se často skládají z více stran, ODS kandidovalo s KDU-ČSL, ve STAN je hnutí KOA, TOP 09 i VPM Cheb, VOK se skládá z kandidátů za Volbu pro kraj a Karlovaráků. Právě u VOK se už projevily rozpory, s kým vyjednávat.

Trojblok STAN, Piráti a VOK předal stranám, se kterými jednal, návrh společného memoranda. Podle Kulhánka by výstup mohl být známý do konce týdne. Hnutí Místní chce situaci probrat a rozhodnout se kudy dál.

Snahu o sestavení koalice nevzdává ani ANO, které podle několika stran v počátcích jednání překotně oznámilo možnou koalici ANO, ODS+KDU-ČSL, Místních a SNK1. Na dotaz na vývoj koaličních jednání odpověděla náměstkyně hejtmana a krajská předsedkyně ANO Jana Mračková Vildumetzová stručně: "Jednání pokračují."

"Vyjednávací tým koalice ODS - KDU-ČSL s podporou Soukromníků se rozhodl pro uzavření dohody o společném postupu při sestavování krajské koalice s hnutím ANO 2011. Dohoda bude časově omezena na deset dní od jejího podpisu," uvedla dnes v tiskovém prohlášení regionální rada ODS.

Jak v prohlášení píše, nabídku dostala koalice od obou stran. "Oba písemné návrhy jsou parametricky velmi podobné a vyvážené. Konstruktivně vnímáme, že bez tohoto kroku by nebylo možné se posunout z roviny setkávání se a diskutování do roviny věcné, přinášející nějaká konkrétní řešení. Je nutné zdůraznit, že návrhy dohod ani v jednom případě nejsou koaliční smlouvou. Jde o deklaraci společného zájmu dosáhnout shody," uvádí ODS.

Ve volbách o víkendu vyhrálo ANO, má 13 mandátů. Na druhé místě skončila kandidátka STAN s osmi mandáty, třetí Piráti mají šest křesel. Po čtyřech místech v zastupitelstvu pak mají ODS+KDU-ČSL, Místní a SPD. VOK a SNK1 mají po třech mandátech.

Dosavadní koalici v Karlovarském kraji tvořilo ANO s Piráty, ODS, Místními a jedním radním zvoleným za SPO.

Autoři | Foto Petr Tibitanzl

Štítky ČR, volby, kraje, Karlovarský kraj, koalice, ANO 2011, ODS, Starostové a nezávislí, Česká pirátská strana, KDU-ČSL, Petr Kulhánek, Jana Mračková Vildumetzová, Patrik Pizinger

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Krajská koalice se v Karlovarském kraji rodí pomalu  |  Volby  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.