Počasí dnes10 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Držitel Zlatého míče Nedvěd slaví padesátku. Nadále je pevně spjatý s fotbalem

Přestože byl vždy spíš dříčem a bojovníkem než míčovým kouzelníkem, dokázal se fotbalový záložník Pavel Nedvěd výrazně zapsat do historie domácí i světové kopané. Během své kariéry dovedl své týmy k řadě úspěchů, sám se může pochlubit mnoha individuálními trofejemi v čele s prestižním Zlatým míčem, který získal v roce 2003 jako druhý Čech po Josefu Masopustovi. Bývalý reprezentační kapitán a ikona Sparty Praha, Lazia Řím a Juventusu Turín slaví dnes padesátiny.

Sbírka úspěchů "Grande Paola" je úctyhodná: vedle stříbra a bronzu z mistrovství Evropy a vítězství v Poháru vítězů pohárů a Superpoháru přispěl rovněž k šesti ligovým primátům. A to ještě o dva tituly přišel kvůli korupční aféře, do které se namočil Juventus. Černobílým barvám zůstal čtyřnásobný vítěz domácí ankety Fotbalista roku a šestinásobný vítěz české verze Zlatého míče věrný až do konce kariéry v roce 2009, nyní působí v nejužším vedení klubu.

Nedvěd začínal s fotbalem ve Skalné u Chebu, následně se přes rodný Cheb, Plzeň a Duklu dostal do pražské Sparty. Z ní se v necelých 22 letech probojoval do reprezentace, debut v národním týmu si odbyl v červnu 1994.

O dva roky později v Anglii už patřil mezi největší opory celku, který nakonec překvapivě vybojoval evropské stříbro. Výrazný Nedvědův rukopis neslo i třetí místo na Poháru FIFA 1997 nebo semifinálová účast na ME 2004 v Portugalsku. Po něm se původně s reprezentací rozloučil, ale po roční pauze se vrátil a pomohl vybojovat účast na MS 2006.

I na turnaji v Německu patřil Nedvěd mezi nejlepší hráče českého mužstva, jež však nepostoupilo se základní skupiny. Reprezentační kariéra dlouholetého kapitána se definitivně zastavila v srpnu 2006 v zápase proti Srbsku, který byl jeho 91. duelem v českém dresu. Během 12 let si zahrál na třech ME a jednom MS, za národní tým se trefil celkem osmnáctkrát.

Góly dával blonďatý záložník s tvrdou střelou i po přestupu ze Sparty do Lazia Řím, odkud v roce 2001 odešel za dosud rekordní sumu českého fotbalu 1,6 miliardy korun do Juventusu. Tam nakonec strávil osm sezon, přestože v roce 2006 byl slavný celek kvůli účasti v korupční aféře přeřazen do druhé ligy a o Nedvědovy služby usilovaly velkokluby po celé Evropě.

Nejlepší český sportovec roku 2003 definitivně pověsil kopačky na hřebík po sezoně 2008/09. "Fotbalové kariéře jsem odevzdal všechno, co ve mně bylo. Není proč se ohlížet dozadu a přemítat, co by, kdyby," ukončil rázně spekulace o možném pokračování. Místo fotbalu se tak mohl věnovat golfu, tenisu a především svým dětem Ivaně a Pavlovi.

Vábení milovaného Juventusu ale nakonec neodolal a od října 2010 se podílí na chodu klubu jako člen vedení, o pět let později byl jmenován viceprezidentem. Od předloňska je též poradcem v české Národní radě pro sport. "Myslím, že můžeme něco předat a podílet se na strategii vývoje sportu v budoucnosti. Máme šanci dělat sport dobře. Potřebovali bychom nastolit něco, aby ten sport byl zase úspěšný," řekl Nedvěd, jehož vztah se slovenskou zpěvačkou Darou Rollins přitahuje zájem bulvárních médií.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto FC Juventus

Štítky Výročí, Nedvěd, Juventus, Oslava, fotbal, Pavel Nedvěd, Zlatý míč, Juventus FC, kariéra, AC Sparta Praha, SS Lazio, Josef Masopust, Mistrovství Evropy ve fotbale, sport

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Držitel Zlatého míče Nedvěd slaví padesátku. Nadále je pevně spjatý s fotbalem  |  Fotbal  |  Sport  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.