Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 11. října 2024  |  Svátek má Andrej
Bez reklam

Na tržnici našli celníci tisíce padělků textilu. Jeden trhovec se uzamkl s inspektorem ČOI v tajném skladu

Při kontrole tržnice ve Svatém Kříži u Chebu zajistili inspektoři České obchodní inspekce (ČOI) přes 5600 kusů padělků textilního zboží. Hodnota originálů by dosáhla téměř 20 milionů korun. Zabavené textilní zboží naplnilo více než 400 plastových pytlů.

Inspektoři ČOI uskutečnili začátkem října kontrolní akci v osmi vytipovaných prodejních prostorech tržnice Asia Dragon Bazar ve Svatém Kříži u Chebu. Zajistili zboží neoprávněně opatřené ochrannými známkami renomovaných výrobců. Hodnota těchto výrobků, přepočtená na ceny originálů, představuje částku 19,86 milionu korun.

Kontrolu si inspektoři naplánovali na německý státní svátek Den sjednocení 3. října. V ten den němečtí zákazníci ve zvýšené míře míří do pohraničních tržnic. "Celkově bylo zajištěno 5626 kusů padělků neoprávněně opatřených ochrannými známkami renomovaných výrobců jako Adidas, Calvin Klein, Wellensteyn, The North Face, Moncler, Lacoste, Jack Wolfskin, Armani, Hugo Boss a dalších. O tom, že je to jeden z největších záchytů padělků za poslední dobu, svědčí i fakt, že zajištěné zboží naplnilo více než 400 plastových přepravních pytlů," uvedl ředitel Inspektorátu pro Plzeňský a Karlovarský kraj ČOI Jan Řezáč.

Inspektoři akci důkladně připravovali včetně zajištění zámečníka. Kontrolní pracovníci ČOI mohou v případě potřeby využít institutu zjednání přístupu do prodejních a skladovacích prostor kontrolované osoby. Praxí některých prodejců je okamžité uzavření prodejních či skladovacích prostor a znemožnění přístupu kontrolních orgánů. "Tentokrát se našim inspektorům podařilo v davu nakupujících proniknout do předem vytipovaných prodejních prostor, a prodejci tak nestačili uzavřít sklady s padělaným zbožím. V jednom případě se s našimi inspektory do takového tajného skladu prodávající sám uzavřel v domnění, že jde o nakupující,“ popsal zásah Řezáč.

Na akci s tak velkým objemem zadrženého zboží nyní navazují procesní a administrativní úkony, které vyústí ve správní řízení. Kontrolovaným osobám budou uloženy sankce a bude rozhodnuto o propadnutí zajištěných výrobků státu. Část výrobků, pokud to jejich povaha umožní, bude možné po odstranění nezákonného označení využít pro humanitární účely, například pro dětské domovy.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Se svolením Celní úřad Plzeňského kraje

Štítky padělky, celníci, asijská tržnice, ČOI, padělané zboží

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na tržnici našli celníci tisíce padělků textilu. Jeden trhovec se uzamkl s inspektorem ČOI v tajném skladu  |  Krimi  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.