Počasí dnes18 °C, zítra17 °C
Pondělí 9. září 2024  |  Svátek má Daniela
Bez reklam

Na společnost Thermal-F dopadá informační zákon. Potvrdil to Nejvyšší správní soud

Na státem kontrolovanou akciovou společnost Thermal-F, která spravuje karlovarský hotel Thermal, dopadá zákon o svobodném přístupu k informacím. Je takzvanou povinnou osobou, měla by tedy řádně reagovat na žádosti o informace, potvrdil v novém rozhodnutí Nejvyšší správní soud (NSS). Rozhodnutí je dočasně zpřístupněné na úřední desce.

Na firmu se už v roce 2020 obrátil muž z Třince, žádal konkrétní informace z nájemní smlouvy se společností Saunia, které nebyly v registru smluv viditelné. Mužův nárok podpořil Úřad pro ochranu osobních údajů, uspěl také u správních soudů, společnost Thermal-F však nadále odmítala informace poskytnout, poukazovala například na to, že jde o obchodní tajemství.

Muž tedy podal žalobu na ochranu proti nečinnosti, které vyhověl Krajský soud v Plzni. Následnou kasační stížnost Thermal-F nyní zamítl NSS. Setrval na stanovisku, že Thermal-F naplňuje většinu dříve stanovených kritérií veřejné instituce, a zejména vzhledem k vlivu státu na chod společnosti.

"Stěžovatelku efektivně řídí i kontroluje stát, na čemž nic nemění skutečnost, že tak činí využitím procesů upravených právním předpisem soukromého práva. To samé platí i pro vznik a případný zánik stěžovatelky – prvé měl stát plně pod svou kontrolou a druhé bude mít za nezměněných majetkových poměrů pod kontrolou rovněž," stojí v rozsudku NSS.

Soud nevyloučil, že na některé konkrétní požadované informace může dopadat takzvaná výluka, tedy je firma neposkytne kvůli kolizi práva na informace s jinými právy, třeba právem vlastnit majetek a podnikat. Nyní však soud řešil jen to, zda firma vůbec podléhá informačnímu zákonu.

Nájemní smlouvou na provozování bazénového a saunového centra se zabývala policie kvůli podezření na porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže. Případ letos odložila. "Nebyly zjištěny skutečnosti, na základě kterých by mohl policejní orgán zahájit trestní stíhání,“ citoval v květnu web Novinky.cz dozorujícího státního zástupce Šimona Böhma.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Se svolením Spa Hotel Thermal

Štítky Nejvyšší správní soud, NSS, hotel Thermal, Thermal-F, informační zákon

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na společnost Thermal-F dopadá informační zákon. Potvrdil to Nejvyšší správní soud  |  Krimi  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.