Počasí dnes21 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Kraj a stát prohrály soud o vzácné nástroje z Amati Kraslice v hodnotě několika milionů korun

Karlovarský kraj a stát prohrály dnes soud o sbírku historických hudebních nástrojů v hodnotě milionů korun, která se stala součástí konkurzní podstaty firmy Amati Kraslice. Krajský soud v Plzni zamítl obě žaloby, kterými se kraj i stát domáhaly vyjmutí sbírky čítající přes 220 cenných artefaktů z majetku zkrachovalé společnosti Amati.

O rozhodnutí soudu informovaly Novinky.cz. Kraslický patriot a aktivista Otakar Mika byl jedním z těch, kteří upozorňovali na to, že sbírka byla původně součástí střední školy výroby hudebních nástrojů v Kraslicích, ale po zániku školy se přesunula do firmy Amati. Konkurzní správce podle něj stavěl své argumenty na tom, že sbírku společnost Amati-Denak vydržela. Karlovarský kraj i Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových tvrdily, že společnost sbírku nikdy nevlastnila a že si byla této skutečnosti vědoma.

Podle soudkyně Soni Vozábalové však slyšení svědci uvedli, že obecně panovalo přesvědčení, že nástroje patří Amati, uvedly Novinky. Výrobce hudebních nástrojů Amati-Denak z Kraslic na Sokolovsku koupila před dvěma lety brněnská firma RIQ Investments podnikatele Romana Staňka. Společnost, která patřila mezi nejvýznamnější výrobce dechových nástrojů na světě, se dostala do insolvence. Nový vlastník ale chce výrobu zachovat.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Richard Beneš

Štítky krajský soud, sbírka nástrojů, spor o sbírku historických hudebních nástrojů, Amati Kraslice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Peter Blažej

Celá léta se stát a kraj nepokusily uplatnit vlastnická práva a teď se diví. Odpovědní úředníci by sami stanout před soudem pro spáchání trestného činu porušení povinností při správě cizího majetku a celou škodu uhradit z vlastní kapsy.

Pátek, 14. července 2023, 20:38Odpovědět

Kraj a stát prohrály soud o vzácné nástroje z Amati Kraslice v hodnotě několika milionů korun  |  Krimi  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.