Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Vrchní soud snížil trest za vraždu dvou lidí v Horním Slavkově, pachatel si má odpykat 17 let vězení

Za dvojnásobnou si vraždu odpyká Miroslav Kumbera z Horního Slavkova na Sokolovsku17 let ve vězení. Rozhodl o tom pravomocně pražský vrchní soud, který jedenašedesátiletému muži o dva roky snížil trest uložený prvoinstančním soudem. Kumbera loni v lednu zastřelil v Horním Slavkově legálně drženou zbraní svou přítelkyni a jejího údajného milence. Za dvojnásobnou vraždu mu hrozil až výjimečný trest. Kumbera má podle verdiktu také zaplatit poškozeným odškodné víc než tři miliony korun.

Odvolací soud přistoupil na Kumberovo odvolání a uznal, že devatenáctiletý nepodmíněný trest by byl nepřiměřeně přísný. "Úplně jsme se neztotožnili se soudem prvního stupně," řekl předseda senátu Robert Fremr. Mužův čin měl podle něj sice velmi závažné následky, ale převážili okolnosti v Kumberův prospěch.

"Jsou zde čtyři okolnosti, které byly polehčující," uvedl Fremr. Muž čin oznámil, přiznal se k němu, upřímně ho litoval a nikdy dříve nebyl trestán. "Nebyl stíhán ani za přestupek," uvedl soudce. Kolegové v práci i mužovi známí pak podle něj Kumberu velmi kladně hodnotili. Senát proto zmírnil i druh věznice, ve kterém muž bude pobývat. Poslal ho do vězení s ostrahou.

Státní zástupce v závěrečném návrhu uvedl, že polehčující okolnosti vyvážil fakt, že činem přišlo o rodiče pět nezletilých dětí. Muž podle žalobce jednal chladnokrevně a uvědomoval si, co dělá. Dodal však, že i obžaloba považuje trest za přísný, nikoli však nepřiměřeně.

Muž se k zastřelení své šestatřicetileté přítelkyně a jejího údajného jednačtyřicetiletého milence v přípravném řízení i u soudu přiznal. Policisté ho zadrželi po činu několik desítek metrů od auta, v němž byli oba zastřelení. Policii zavolal Kumbera sám.

Vražda se stala loni 16. ledna v podvečer. Kumbera si všiml v Horním Slavkově auta, v němž byl jednačtyřicetiletý muž a Kumberova přítelkyně, která ale byla vdaná za dalšího muže. Zastavil u auta na místě zvaném "u bývalého popraviště", vystoupil ze svého vozu a přišel k druhému autu. Po slovní rozepři obžalovaný ženu i muže zastřelil legálně drženou zbraní Tokarev ráže 7,62 milimetru. Každého z nich střelil dvakrát do hrudníku, střely zasáhly srdce obou poškozených. Muž i žena byli na místě mrtví.

Kumbera svého činu litoval, odmítl, že by čin plánoval. Jeho lítost i přiznání vzal prvoinstanční plzeňský krajský soud v potaz jako polehčující okolnost. Senát uvažoval i o možnosti vyměřit mu výjimečný trest v rozmezí 20 až 30 let, nakonec od toho ale upustil.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky soud, vražda, Horní Slavkov, vrchní soud, krimi, rozsudek, věznice, Vrchní soud v Praze, Robert Fremr

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vrchní soud snížil trest za vraždu dvou lidí v Horním Slavkově, pachatel si má odpykat 17 let vězení  |  Krimi  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.