Počasí dnes22 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Strážníci řešili dva případy porušení karantény a zločinu šíření nemoci Covid-19, žena skončila v cele

Na muže nedodržujícího karanténu upozornili strážníky Městské policie Ostrov na Karlovarsku sousedi. Ti strážníky upozorňovali i na skutečnost, že muž často řídí pod vlivem alkoholu. Zadrženou ženou je bezdomovkyně, která několikrát utekla z městské ubytovny, kde jí byla hygieniky nařízena karanténa.

„Městská policie děkuje všem všímavým občanům, kterým není lhostejné zdraví ostatních, kdy několikrát upozornili na muže, který porušuje nařízenou karanténu a údajně měl řídit vozidlo pod vlivem alkoholu,“ říká Ladislav Martínek, velitel Městské policie Ostrov.

Tvrzení obyvatel Ostrova se ukázalo jako pravdivé. Jeden ze strážníků totiž projížděl městem a v ulici Staroměstská si všiml, jak před ním jedoucí řidič v osobním automobilu jede nejistou jízdou.

„Navíc se vozidlo shodovalo s oznámením obyvatel města. Vzhledem ke skutečnosti, že strážník jel v neoznačeném služebním vozidle, předal tuto informaci hlídce MP Ostrov. Tito strážníci vozidlo zanedlouho zastavili. Strážníci řidiče vyzvali k prokázání totožnosti a k předložení potřebných dokladů. Při jednání s řidičem strážníci ucítili z jeho dechu alkohol. Vyzvali ho proto, aby se podrobil dechové zkoušce, se kterou souhlasil. Při té mu byla naměřena hodnota přes 1 promile v dechu,“ doplňuje velitel s tím, že na místo byla přivolána hlídka PČR Ostrov.

Policisté si věc na místě převzali k dalším opatřením, neboť provedeným šetřením bylo zjištěno, že byl řidič kromě shora uvedeného v minulých dnech pozitivně testován na nákazu nemoci covid-19 a byla mu Krajskou hygienickou službou Karlovarského kraje nařízena karanténa na dobu 14 dnů, kterou nedodržel.

Další porušení zjistili strážníci při provedené kontrole ubytovny v Jáchymovské ulici, kde jsou ubytováni lidé bez přístřeší, kteří jsou pozitivně testováni na nemoc covid-19.

„Provedenou kontrolou bylo zjištěno, že zde umístěná žena porušila karanténní opatření tím, že bezdůvodně opustila izolaci a pohybovala se po Ostrově, čímž mohla šířit nakažlivou chorobu. Neuvědomělá žena byla strážníky vypátrána a předána hlídce Policie ČR,“ dodal Ladislav Martínek. Vzhledem k tomu, že žena neopustila izolaci poprvé, bylo jí sděleno, že se mohla dopustit zločinu šíření nakažlivé lidské nemoci a byla převezena do Sokolova do cely předběžného zadržení.

Strážníci dávají více pokut

Problematiku šíření nemoci covid-19 řeší strážníci v Karlovarském kraji už celý rok. Během této doby řešili stovky přestupků. Zatímco zpočátku byli spíše mírnější, v současné době končí porušení vládních nařízení často pokutou.

"Letos k 9. březnu zaznamenala městská policie už 236 přestupků. V pětašedesáti případech postačila domluva. Tam kde domluva nestačila, padla pokuta. Ta se v průměru pohybuje ve výši 738 korun. Celkem byly uděleny pokuty za 121.800 korun a pět případů bude mít dohru v rámci správního řízení," uvedla mluvčí karlovarského magistrátu Helena Kyselá.

Karlovarští strážníci také v mnoha případech reagují na upozornění občanů. Loni karlovarská městská policie obdržela 930 upozornění, letos bylo podnětů už 799.

Podobná situace je i v Chebu. "Jen za minulý týden strážníci řešili asi čtyřicet přestupků. Nejčastěji lidé nařízení porušují v areálu Krajinka. V některých případech se daří přestupky řešit domluvou," řekla mluvčí chebské radnice Simona Liptáková.

Podle velitele Městské police Sokolov Petra Kubise stále platí, že o konkrétním řešení přestupku rozhoduje strážník individuálně a podle okolností. "My jsme například měli problém s nedodržování nařízení ve skateparku. Vedení města chtělo sportoviště nechat otevřené, ale po dvou dnech, kdy tam strážníci opakovaně jezdili a marně upozorňovali mladé lidi, aby si nasadili roušky, rozhodlo o uzavření," řekl Petr Kubis.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto MP Ostrov

Štítky koromavirus, nařízení, městská policie, pokuty, Karlovarský kraj, karanténa, nemoc, COVID-19, Ostrov, Petr Kubis, Policie České republiky, Staroměstská

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Strážníci řešili dva případy porušení karantény a zločinu šíření nemoci Covid-19, žena skončila v cele  |  Krimi  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.