Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Hasiče zaměstnávají požáry zemědělské techniky, na vině je často technická závada

Během posledních dnů likvidovali hasiči hned několik požárů zemědělské techniky. Nejhůř dopadl kombajn na poli u obce Lipová na Chebsku. Hořelo ale také například v Hroznětíně nebo u Otročína. Častou příčinou bývá technická závada nebo nedbalost, když například chytne suchá sláma od rozžhaveného výfuku.

Už začátkem týdne vyjížděly čtyři jednotky hasičů na pole u obce Lipová. Když dorazili, byl již celý kombajn v plamenech, řidič naštěstí stihl včas vystoupit.

„Oheň zasáhl rovněž pole, rozšířil se ale jen v těsné blízkosti stroje. Po uhašení zjistili hasiči, že z poškozené nádrže uniklo větší množství pohonných hmot, odbagrování kontaminované zeminy si zajišťuje majitel pole. Podle vyšetřovatele požáru je příčinou technická závada, výše škody je podle majitele odhadnuta na 6 milionů korun,“ okomentoval zásah mluvčí hasičů Martin Kasal.

Požárníky také zaměstnala sušička obilí v Hroznětíně, kde bylo uskladněno zhruba 20 tun zrna. Operační středisko vyslalo na místo jednotky hasičů ze II. stupně požárního poplachu. Zahoření v sušičce se nerozšířilo, po vyvezení veškerého obilí a důkladné kontrole se hasiči mohli vrátit zpět na základny,“ dodal Kasal.

Ještě ten samý den, jen o několik hodin později, se vzňal na poli u Otročína lis na slámu. Naštěstí se oheň nerozšířil na celý stroj ani na okolní strniště. Nejčastější příčinou požárů na polích je technická závada na zemědělské technice. Hasiči se také setkávají s tím, že se do stroje dostane například kámen a vzniklé jiskry podpálí úrodu. Zemědělci by proto měli své stroje pravidelně kontrolovat, technika by zároveň měla být opatřena lapačem jisker a neuškodí mít po ruce i přenosný hasicí přístroj.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto HZS KVK

Štítky hasiči, požár, pole, suchu, technika, zemědělci, Hroznětín, Otročín, okres Cheb, Lipová, Martin Kasal

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hasiče zaměstnávají požáry zemědělské techniky, na vině je často technická závada  |  Krimi  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.